Nick Brandts dyreportretter

Elephant_DrinkingJeg tipper du har sett noen av bildene før: Nærbildet av elefanten som drikker vann og løva som ser trassig mot vinden før stormen braker løs. Dette er bilder som på en spesiell måte viser «personligheten» til hvert enkelt individ. Fotografen heter Nick Brandt.

Jeg har sett en del av hans bilder før, men ved en tilfeldighet kom jeg over en av hans (store) bøker. Det var en sammensatt versjon av de to første bøkene i hans bilde-trilogi om dyr fra Afrika.

Nå var det min tur til å bli slått ut. Fint om du også får noen vibrasjoner av disse bildene.

Nick Brandt ble født i 1966 og vokste opp i London der han studerte malerkunst og film. I 1992 flyttet han til USA. Her regisserte han blant annet flere premierte musikkvideoer for Michael Jackson. Under innspillingen av «Earth Song» for Jackson i Tanzania i 1995 ble møtet med afrikanske dyr av avgjørende betydning for ham. (Musikkvideoen har for øvrig sterke virkemidler og et krystallklart budskap – enten man nå liker Michael Jackson eller ikke).Lion_Before_Storm_II-_Sitting_Profile

Brandt bestemte seg for å dokumentere afrikanske dyrearter som på ulike måter var og er truet av den såkalte sivilisasjonen. Dvs. ordet «dokumentasjon» er feil. Han ønsket å portrettere dyrene, og det på en måte som ingen andre tidligere hadde gjort.

Mens dyrefotografer flest er ute etter det spektakulære, som jakt i full fart fotografert med lange telelinser, ville Brandt gå så nær som mulig: «Man tar ikke gode portretter av mennesker med lange telelinser, og da kan man ikke gjøre dette med dyr».3/26/03 SEPIA12

Nick Brandt brukte mellomformatkamera, i hovedsak Pentax 67II, og benyttet kun to faste linser. Og han gikk nært. Bildene ble tatt med film, og negativene ble skannet for videre behandling i Photoshop. Resultatet er enestående, både fotografisk og teknisk. Se selv.

Her kan du lese et interessant intervju med fotografen, der han både kommenterer metode og drivkraft for å ta disse bildene.

Du kan se noen flere av Nick Brandts bilder her.

Enjoy!

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Nick Brandts dyreportretter”

  1. Jeg så kun bildene i ei – riktignok stor – bok, og ble helt satt ut bare av dem. Tipper de store kopiene gjør inntrykk. Spesielt flott også at det ikke bare er «inntrykk» men at dette er gjort for å fortelle en historie som er stor og viktig.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s