En fotolegende – John G. Morris

Her er filmen om store deler av det 20 århundrets fotohistorie: Over 90 år gammel forteller fotolegenden John G. Morris om sitt liv. Det har blitt en fascinerende og tankevekkende film på 1:12 time som du bør unne deg å se, hvis du har interesse for foto i sin alminnelighet, dyktige fotojournalister spesielt, og nyhetsfotografering i bred forstand – med fokus på krig og katastrofer.JohnMorris

John G. Morris har jobbet bak kamera, men først og fremst har han jobbet som bilderedaktør der det har vært hans jobb å få det beste ut av hver fotograf og velge de rette bildene til reportasjene.

Morris har jobbet i Magnum, i The New York Times, National Geographic, m.fl. Etter et så langt aktivt liv i en slik posisjon er Morris naturlig nok som et oppslagsverk inn til mange av fotohistoriens ikoner. Det var han som sendte Robert Capa til Normandie for å dekke den allierte invasjonen, og det var han som måtte registrere at de aller fleste bildene var gått tapt. Og det var han som mange år senere ba Capa dekke konflikten i Indokina – der Capa tråkket på en landmine og omkom.

Vi får høre om samarbeidet med Henri Cartier Bresson, Don Mc Cullin og Paolo Pellegrin, og vi får et streif innom andre mindre profilerte fotografer. En eldre fransk fotograf gjorde en fotojobb under byggingen av Eiffeltårnet – med én film. Hvert bilde måtte sitte. –Det er ingen sak å trykke på knappen slik mange moderne fotografer gjør. Men hvem har «det fotografiske øyet» for å se gode motiver? Den satt!

Den gjennomgående tonen i filmen er likevel om de mange som gjennom sin risikofylte jobb ønsker å vise krigens ansikt i et håp om å vekke en opinion. Det er noe av det som sitter igjen etter å ha sett den flotte filmen, at bilder som forteller en historie, brukt på den rette måten i innflytelsesrike medier i bokstavelig forstand kan ha sprengstoff i seg. Det andre hovedinntrykket er Morris’ gjennomreflekterte og solide håndtrykk i det han gjør og ikke minst hvorfor han gjør som han gjør. Midt oppe i den kalde krigen og med en gjennomgripende amerikanske kommunistfrykt trykker han en lang Capa-reportasje i Life om hvordan vanlige mennesker lever i Sovjetunionen.

John G. Morris har selv opplevd krigen som fotograf, og han har sett tusenvis av krigsbilder. Mens hans fundamentale livsverdi er pasifistisk og han har stor tro på at mennesker kan leve fredelig sammen bare de blir kjent med hverandre.

Filmen anbefales på det varmeste.

Filmen finner du her. (det ser ut som om denne er tatt ut)

Her finner du samme film på YouTube, dessverre med portugisisk (?) undertekst. Men hans engelsk/amerikansk er så tydelig at du får med deg innholdet.

 

Mer om:

 

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: