17. mai: Dagen i dag er historie i morgen

Gratulerer med dagen. Vi feirer 200 års jubileet for grunnloven i 1814, og vi feirer dagen i dag. På slike høytidsdager blir det tatt mange bilder. Sørg for at noen av bildene tas «i evighetens perspektiv».

NAB1954050012Bildetekst: I 1927 tok fotograf Løbstad i Narvik dette 17. mai-toget. Et godt bevart minne som forteller mye om historien, om klesdrakt, om hus og gater. Foto: Museum Nord – Narvik, Narvik kommunes fotosamling.

Hva mener jeg med det? Jo, sørg for at noen av bildene du tar dokumenterer denne dagen på en best mulig måte. Få med oversiktene, få med ansiktene og personene. Om ganske få år vil disse bildene ha historisk verdi. NAB2005170107

Bildetekst: For 30 år siden, 17. mai 1984, ble dette bildet tatt. Her kommer borgertoget inn på Ankenes torg (bydel i Narvik). Jeg tok trolig 36 bilder av dette toget denne dagen. Nylig la jeg en del ut på Facebook. Her var det mange som kjente igjen seg selv og familie. Foto: 35 mm dias, digitalisert. 

Sørg for å skrive en god nok beskrivelse som du legger inn i bildefila. Og da vare på disse bildefilene. Samle sammen de beste 17. mai-bildene fra de siste årene i ei egen mappe, og brenn den CD eller DVD, og spør om ditt lokale museum er interessert i å få dette bildematerialet. 120517_0222_17-mai

Bildetekst: 17. mai 2012. Sentrum av Narvik, like før ankomst til festplassen. I den digitale hverdagen ble det hundrevis av bilder av dette toget.

norske flagg, flaggPapirbilder og dias er fysiske greier som kan legges i ei pappeske på loftet eller i kjelleren og hentes frem etter 100 år. Bildefiler på en datamaskin er langt mer flyktige saker. Ta vare på bildene. Dagen i dag er historie i morgen.

Og gratulerer med dagen!

 

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: