Mobilkamera kontra «ordentlig» kamera

Holder det å fotografere med mobilkamera, eller er du nødt til å skaffe deg en «ordentlig» kamera?

La oss ta konklusjonen med en gang: Under helt optimale forhold, utendørs og i godt lys kan de beste mobilkameraene gi brukbare bilder. Men hvis det butter litt med lyset, så vil bildekvaliteten på et mobilkamera nesten alltid være dårligere enn selv de fleste kompaktene. Mange kommer hjem fra sin ferie og blir temmelig skuffet når de får mobil-bildene tilbake fra labben.

akam

Bildetekst: Faksimile fra Akam. Se forklaring nedenfor.

I så måte passer dette godt overens med egen (og andres) smertefulle erfaring med mobilkameraer. Her er historien:

For en del måneder siden fikk en kollega barn. Jeg spurte om hun tok skikkelige bilder av lillejenta. -Jada, sa hun og smilte. Så dro hun opp sin flotte, nye mobil og klappet den kjærlig. -Her, sa hun.

-Det der holder ikke, sa jeg. –Kanskje utendørs i godt lys om sommeren, men nå midt på vinteren, innendørs og med blits får du ikke gode nok bilder. Tro meg!

Hun var ikke overbevist.

Så gikk det en del måneder, og jeg fikk en mail fra henne.

-Nå forstår jeg hva du mente, skrev hun. –Vi har fått bilder tilbake fra labben, og vi er IKKE fornøyd med bildene.

Hun og mannen hadde sjekket grundig og foreslo akkurat det kameraet som jeg selv ville foreslått. Et Nikon D3200. Jeg foreslo i tillegg å legge kit-linsa på hylla og kjøpe en god og solid zoom-linse. Hun var med på notene.

Så forhåpentligvis kan nurket om et antall år se skarpe og flotte bilder fra sin egen barndom. Jeg vil tro at en del mobiltelefonunger vil ha samme tvilsomme glede av sin barndoms fotoalbum som den generasjonen som vokste opp med Kodak Instamatic, 126-film og plast-linser. Trist.

Nettstedet Akam tok nylig en passe uhøytidelig, men grundig nok, sammenlignende test mellom et av de beste mobilkameraene og et passe bra kompaktkamera: Samsung Galaxy S4 versus Fujifilm X20.

 Les og se selv.
Se også artikkel i Akam fra juli 2014.

Og en artikkel fra NRK februar 2015

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s