Don McCullin – i krig og fred

I meget godt voksen alder sitter den engelske fotografen, Don McCullin, og ser tilbake på et liv som for en stor del ble tilbragt i ulike krigssoner rundt om i verden. Og han stiller spørsmålet om hans bilder hadde noen som helst betydning. Han svarer selv på det spørsmålet. Han mener også at en skadet soldat eller sivilist i sjokk nok heller ville hatt besøk av en førstehjelper enn en fotograf som kommer for å se – og ta bilder.

DonMcCullin

Og i likhet med hovedpersonen i Erik Poppes film «Tusen ganger god natt», opplever McCullin det nærmest groteske i å komme hjem til fredelige England med ferske minner om barn som dør av sult, til egne unger som ikke liker pålegget på brødskiva.

tumblr_lgkgldH7r61qz5gm9o1_1280Don McCullin reddet livet sitt en gang takket være et Nikon-kamera. En snikskytter traff en analog Nikon F (den gang dette kamerahuset var freset ut av «ett stykke stål»), og berget livet. Mange andre krigsfotografer hadde ikke samme flaks. Men McCullin må bære med seg vonde minner fra en annen tid. På sine eldre dager tar han mye landskapsbilder. Sånn i all hovedsak i alle fall.

mccullin1Her kan du for en gangs skyld bli bedre kjent med en europeisk foto-legende:

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s