50/50-regelen

Har du hørt om 50/50-regelen. Det hadde ikke jeg heller før jeg leste den på bloggen til Matt Kloskowski. Det er hans fotografiske nyttårsforsett. Kanskje det kan bli din også. Og min?

Den handler om å bruke halvparten av tiden til å ta «de vanlige bildene på den vanlige måten», men så, i den andre halvdelen av tiden du har til rådighet, tar «de annerledes bildene, de du ikke har tatt før, de som kanskje ingen andre har tatt før- bildene som bringer deg godt utenfor din egen komfortsone.DSC_0291

Bildetekst: I det øyeblikket jeg trykket på knappen (for en del år siden) var jeg overbevist om at dette ble «nok et mislykkett bilde» av – i utgangspunktet – nydelige barn i en bursdag. Ungene laget grimaser og gjorde alt annet enn å se velpppdragent inn i kamera og smile. I ettertid er dette bildet noe av det herligste jeg har tatt.  

Like deler
Altså: Start godt innenfor komfortsonen din. Ta de greie bildene. De som «alle» andre har tatt før deg og de som du med god samvittighet kan ta med hjem og vise: Se så vakkert det var der!

Men i den andre halvparten av tiden skifter du strategi. Da starter du med nye vinkler, annen plassering, andre linser, annen lyssetting, osv. Du tar med andre ord alle de andre bildene som du knapt tenkte på tidligere.

Og så, når du kommer hjem og skal vurdere bildene for alvor, kan det hende du i en periode må kaste alle de siste 50 %-bildene. Etterhvert kan det hende du må kaste stadig færre av disse siste bildene. Til sist kan det hende du finner de virkelige gullkornene her. Kan det være et fotografisk mål for 2014?

Les hele bloggen til Matt her og bli inspirert.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s