Hvordan balansere kontraster

Spesielt vår og høst kan kontrastene i et motiv være langt utenfor det bildebrikken klarer å fange opp. Det samme gjelder under knallsterk sol lengre sør i verden. Det er fort gjort å brenne ut de lyse områdene mens skyggene blir svart.

Nå skal jeg vise deg en godt bevart kamera-hemmelighet: Har du et Nikon-kamera så kalles det Active D-lighting, og har du et Canon så kalles det Auto Lighting Optimizer. Jeg vil tro at dette i alle fall finnes på alle litt mer avanserte modeller. Dette systemet finnes nå faktisk også på en del litt mer avanserte kompakter.Karpathos, Hellas, mai 2005.

Spesielt for jpg
Nå fotograferer jeg riktignok 98 % i RAW og har store muligheter for å korrigere eksponeringen i ettertid. Men spesielt hvis du fotograferer i jpg, så er dette noe du bør vurdere.

«HDR light»
Active D-lighting (og tilsvarende funksjon på andre kameraer) fungerer på den måten at motivet undereksponeres litt for å unngå at høylysområdene blir utbrent, og deretter korrigeres de mørke områdene litt opp. Alt dette skjer «on the fly» i kamera. Det blir strengt tatt en slags «HDR light». Takket være denne prosesseringen blir resultatet et bilde med større dynamisk omfang enn det bildebrikken normalt vil være i stand til å gi deg.

Mange nivå
Vanligvis kan du velge mellom Auto eller flere nivåer. Prøv deg frem hva som passer best for den type bilder du tar og det resultatet du ønsker. Men ikke glem å skru av dette når du ikke trenger det. Under gitte omstendigheter kan bilder tatt med D-lighting virke litt «flate».

Kamera stopper opp
Ingen ulemper? Denne bildejusteringen i kameraet krever selvsagt prosessorkapasitet. Skal du ta actionbilder og trenger å ta mange bilder pr sekund, så er det best å skru av denne funksjonen fordi kamera kan komme til å bufre etter bare noen få bilder. Jo enklere kamera, jo fortere stopper det opp.

Her er en liten videosnutt som på en grei måte forteller hvor du finner innstillingene på et Nikon-kamera og demonstrerer hva som skjer.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s