Hvordan ta bilder fra passasjerfly

Det er mulig å ta (relativt) brukbare bilder av landskapet nedenfor fra ordinære passasjerfly. Men det krever vanligvis litt etterarbeid i Photoshop eller Lightroom.

Mange har nok forsøkt å fotografere gjennom vindu i vanlige passasjerfly. Resultatet kan bli litt uskarpe bilder og med deler av vinduomrammingen med i bildet. Men det største problemet er nok at bildene ofte fremstår som grå, blasse og konturløse.HH-65

Bildetekst: Bilde over viser flyfoto etter justering av histogram. Det mindre bildet til høyre viser originalfila.

HH-65-2

Histogrammet er løsningen
Alt dette er forståelig. Gudene må vite hva vindusglassene i passasjerfly er laget av, men det er i alle fall ikke finslipt glass. Dessuten er vinduene ofte skitne, både innvendig og utvendig. Og iblant imellom. Det er heller ikke enkelt å få med seg ønsket motiv uten at man også får med deler av «vinduskarmen». Og til sist: Når vi fotograferer fra noen tusen fot over bakken, så er det betydelig mye atmosfære og vanndamp som blir belyst fra oven og med det blir et grått filter mellom oss i flyet og bakken. Derfor er histogrammet ofte en liten klump midt på skalaen, uten klare høylys eller skygger.

Vi kan ikke gjøre noe med vinduene, men histogrammet kan vi pynte på i etterkant. Og dermed gjøre et tilsynelatende håpløst grått og flatt bilde betydelig bedre. Kanskje også til og med bra.

Her er noen tips:

  • Ta bilder med så høy lukkerhastighet at du får skarpe bilder.
  • Ikke la linsa hvile mot vinduet (flyet rister)
  • Unngå reflekser fra lys og tilsvarende ved å slå av leselys og skygge for annen refleks.
  • Bruk gjerne stor blenderåpning, også for å «blåse ut» riper og skader i selve vinduet.
  • Lav ISO er greit ettersom du vel ønsker skarpe klare bilder uten korn.
  • Det er mindre vanndamp i lufta vinterstid enn om sommeren. Klar høstluft kan også være OK.
  • Det får nomalt bedre bilder når du fotograferer fra fly som flyr lavt enn de som cruiser 10 kilometer over bakken (Alle eksemplene på denne siden er bilder tatt fra Widerøe-maskiner). Men under gunstige forhold er det mulig å ta bilder som dette fra stor høyde.
  • Sjekk histogrammet (men vær forberedt på at det ofte blir en liten klump midt på)
  • Så det viktigste: Når du redigerer bildet må du sørge for å strekke histogrammet ut i begge retninger. Se bildeillustrasjoner.

flyfoto-1_mpil

flyfoto-3

Bildetekst: Originalfila har et histogram omlag som det til venstre.

Bare med å strekke hvit og sort i Lightroom begynner bildet å bli brukbart. I tillegg ser du at jeg har redusert eksponeringen litt og fjernet litt i skyggeområdet.

Og til sist må jeg for skams skyld ta med en aller siste liten opplysning: Fotografering i norsk luftrom skal være klarert og godkjent av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Herfra kan du laste ned et skjema på 15-20 sider med like mange sider ubegripelig skjemaforklaring. Blant annet må du opplyse om din bestefar noen gang har kjent noen som muligens har hatt tilknytning til et østeuropeisk land. Og så videre i den dur. Jeg bare nevner det.

 Før – etter:

HH-82 HH-82-2

Her to eksempler til tatt under omlag samme forhold som de over. Hvis du lurer på hva som er fotografert, så er det fjellformasjonen Torghatten akkurat i det Wideøemaskinen er i ferd med å gjøre en U-sving for å lande mot nord på Brønnøysund flyplass.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Én tanke på “Hvordan ta bilder fra passasjerfly”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s