Finn gode landskapsmotiver på nett

Skal du reise til et nytt sted og ønsker å ta gode bilder? Tips: Sjekk på forhånd hvor de gode motivene er. Sjansen er svært stor for at noen har funnet spektakulære steder før deg, har tatt bilder og lagt noen på nett.

Lofoten3-2098

Bildetekst: Motiv fra ei strand i Lofoten. Gjett hvor mange som har tatt bilder av denne steinen før meg?

Jeg blir av og til påminnet dette av landskaps- og Lightroom-ekspert Matt Kloskowski. Han har nevnt dette tidligere i flere blogginnlegg, men nå på nytt.

500px_comMatt skal reise til New York og siden han er svak for skumringsbilder «med noe i forgrunnen, en sløret mellomgrunn og et spektakulært hovedmotiv i bakgrunnen», så sjekket han på nettstedet 500 px.com (bilde til høyre).

Det er her du finner de råe bildene. På Google Earth, Flickr og tilsvarende kan du også finne en del gode bilder koblet til konkrete steder. Mange av disse bildene er imidlertid lagt inn av amatører med GPS på sine kameraer. Kvaliteten kan variere, for å si det forsiktig.

Men poenget er altså å sjekke hvilke motiver som andre fotografer har funnet før deg på den plassen du tenker å besøke. Og så regner jeg med at du er kreativ nok til å gjøre din egen vri på disse motivene. Poenget er at du, uten å bruke opp all tiden til å lete, raske kan finne et fint sted der du kan skape dine bilder. Og når en proff kan gjøre det på denne måten, så kan jamen ta meg du også.

Jeg var nylig en tur i Lofoten, og på de strendene jeg vandret skal jeg si deg at det har stått mange stativbein før mitt Manfrotto-stativ ble plassert nennsomt i sanden. Det gjelder «bare» å forsøke å finne sin stil, vente på det rette lyset, bruke tilleggslys eller reflektor, konvertere til sorthvitt, legge til nye elementer i bildet – og/eller bruke ulike programmer på din PC/Mac til å lage ditt spesielle bilde.

Ellers er Matts blogginnlegg interessant nok når han forteller hvordan han tok og senere behandlet bildet. Men i denne sammenheng er det viktigste: Sjekk på forhånd hvor du kan finne gode, spektakulære motiver. Dra dit. Gjør din egen vri på disse motivene.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s