Hvordan lage lysspor med lang eksponering

Det går mot mørkere tider, men det er ingen grunn til å pakke bort kameraet ditt. Snarere tvert i mot: Med mørket åpner det seg et nytt univers av muligheter. Moderne og litt mer påkostede speilreflekskameraer oppdager og gjengir detaljer som du ikke ante eksisterte. De beste kameraene klarer også å prosessere og lage flotte bilder uten sjenerende støy, selv ved utrolig høye ISO-verdier. Aldri før har det vel vært enklere og bedre å ta med seg kameraet ut i mørket.

Lysspor
Mulighetene for å utnytte mørket er mange. Hva med å ta bilder med lang eksponering, der du får med lysspor på bildet? Det kan være trafikk i ei bygate, et fly som lander, stjernehimmelen, tivoli med «pariserhjul», noen som tegner i lufta med stjernefyrstikk eller en lommelykt som pendler i sirkel?121220_Narvik sentr_043-X2

Bildetekst: Nikon D700, ISO 200, f:20, 10 sek, 35 mm.

Stativ et «must»
I utgangspunktet er alt dette utrolig enkelt. Alt du trenger er et godt kamera, noen gode linser, et skikkelig solid stativ og en snorutløser eller tilsvarende.

Komfortsone
Hvis du er en sånn «auto»-fotograf, så må du nå bevege deg et stykke ut av komfort-sonen. Vi kjører manuelt over hele linja: Innstilling på M for manuelt: Her er det du som må sette blender og eksponeringstid, og det avhenger selvsagt av motivet. Du prøver deg ganske enkelt frem. I en digital verden koster ikke prøve-og-feile-metoden noe som helst.

Manuelt
Sett kamera på stativ og ta bilder med snorutløser. Prøv deg også frem med noenlunde lav ISO-verdi, alt fra 200 til 800 ISO. Og jeg vil anbefale å kjøre også fokus manuelt. Sett både kamera og linse i Manuell modus, og finn fokus. En annen generell «regel» er å benytte nokså liten blenderåpning, f. eks. 8 -16. Bruk motlysblender for å hindre strølys inn på linsa. Det som gjenstår nå er å stille korrekt tid, og det er her du prøver deg frem.

Narvik sentrum, rundkjøring. I bakgrunnen Ankenesstrand med slalombakken.

Bildetekst: Et bilde tatt om lag same sted som bildet ovenfor. Noen ganger kan det være greit å ikke bare se sporlys, men faktisk også bilene. Nikon D70, ISO 200, ¼ sek, 27 mm.

Dagslysrest
Det ideelle er å fotografere mens det ennå er et lite snev av dagslys. Da klarer du å balansere de mørke partiene opp mot de lyse. Når det blir helt mørkt, vil du kunne ende opp med kullsvarte partier uten noen tegning og utbrente lyspunkter i høylysene. Ikke bra.

Eksempler

Her er noen få eksempler på tid/blender/ISO-kombinasjoner. Dette er en blanding av erfaring og «tenk på et tall». Forsøk deg frem.

 • Spor av billys i en by, tivoli, stjernefyrstikker: Prøv ISO 200, f:16 og 15 sek.
 • Fly som lander: Prøv ISO 1600, f:4,5 og B (lenge nok til at du får med deg hele innflygningen). Tips: Ha ei sort, matt, pappskive som du holder foran den nedre delen av linsa. Dette for å unngå å overeksponere de opplyste partiene nedenfor (byen, landingsstripa, e.l.)
 • Stjernehimmelen: ISO 800, f: 5,6, ikke mer enn ca. 15-20 sekunder. Jorda roterer utrolig fort rundt, og bruker du for lang eksponeringstid får du ikke klare stjerner med avlange streker.
 • Lommelykt som pendler: ISO 800, f:8, B. (Kommer helt an på styrken på lykta og avstanden)

130920_Senja_065

Bildetekst: Vi var på nordlys-jakt, men showet var over. Vi fikk restene av nordlyset helt i nord, men til gjengjeld en flott stjernehimmel over (for å se stjernene godt nok bør du klikke på bildet for  se det i fullformat). Landskapet lyssettes av en fullmåte i sør. Bildet tas med bare for å illustrerer tid/blender til denne type fotografering. Nikon D700, ISO 800, f:5,6, 13 sek, 17 mm.

Og så alt det andre
Nå har jeg ikke sagt ei linje om en del andre saker. Det sier nemlig seg selv at du må ta på deg godt med klær hvis det er kaldt ute (en kald fotograf er en dårlig fotograf), at du må ha refleksvest hvis du forsøker å ta spenstige trafikkbilder på en midtrabatt eller lignende, at du tar med ei lita lommelykt for å sjekke innstillinger på kamera, osv, osv.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

3 kommentarer om “Hvordan lage lysspor med lang eksponering”

 1. Takk for gode tips, Harald… skal skrive opp dine tekniske innstillinger,- og sparke meg selv bak… har bare så vidt forsøkt en gang.
  Du skriver «noen gode linser» hva ligger i det, og har du noen tips?
  Flotte illustrerende bilder, og takk for inspirerende link:)

  Med hilsen
  Monica

  Liker

 2. Hei Monica.
  Takk for hyggelig tilbakemelding. Med «gode linser» tenker jeg strengt tatt ikke på annet enn skarpe og tilpassede linser. Til stjerne/nordlys er en kraftig vidvinkel fin å ha. Til mer alment bruk kan en standard-zoom være grei nok (18-55 for DX og 24-70 for FX). Men det kunne jo også være spennende å eksperimenter med ei lang telelinse, f eks med motgående trafikk.
  Lykke til med å skape spennende bilder 🙂

  Liker

 3. Takk for svar, Harald…da er jeg dekket opp med linser, selv om de er ikke faste, men har en 10-20mm og en 17-70 hvis jeg husker riktig..men som du sier ,- kan være artig å prøve telen også.
  Ha en fin helg 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s