Det finnes ikke dårlig fotovær

Som gammel DNT’er har jeg lært at «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». Som fotograf vet jeg at «det finnes ikke dårlig fotovær». Punktum. Det kan være greit å minne seg selv om dette i ny og ne.130915_HH_354-2

Som nå sist, for noen få dager siden, da jeg endelig fikk bruk for regntrekket (se egen bloggartikkel om dette) til mitt kamera. Strengt tatt ville det klart seg uten, for en Nikon D700 og originaloptikk tåler litt vann. Og ikke styrtregnet det heller. Men altså: Tåka drev mellom fjellene og det småregnet hele tiden.  Lyset var helt OK, men først foran skjermen så jeg hvor utrolig flott det var. Med ørlite justering i Lightroom ble det enda mer mettede og klare farger. I alle fall hundre ganger bedre enn når ei knallsterk sol kommer inn, nesten horisontalt på denne tiden av året, og lager ei overeksponert lysside og ei undereksponert skyggeside.130914_HH_252

Disse bildene er tatt i overskyet vær og i regnvær. Etterbehandlingen er enkel, og skjer i Lightroom 4.4: Dra ut histogrammet slik at du treffer maks hvit og maks sort. Legg på litt Clarity. Som regel er det mer enn nok Saturation slik at man kan forsøke å skru litt ned på fargemetningen. Så lager du en svak S-kurve og eventuelt skarper opp hele bildet litt. Om du vil lage en liten ekstra mørk vignettering eller ikke, går på kontoen for smak og behag. På en del bilder synes jeg vignettering fremhever hovedmotivet på en god måte. Se spesielt bildet av jentene som rir i skogen.

Vil du ha enda mer inspirasjon til å kle på deg regnklærne og ta regntrekk på kamera for å gå ut og ta knallfine bilder, så kan du lese mer i denne artikkelen fra dpreview.

(Klikk på bildene hvis du vil se dem i stort format. Du kommer tilbake til bloggen ved å klikke på tilbakepila øverst i nettleseren din).

130915_HH_292-2

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s