Ny firmware = forbedret kamerafunksjonalitet

Ofte kan det lurt å oppgradere firmware i ditt kamera. Ikke bare får du fjernet en del «småfeil», men i tillegg kan du få mange nyttige funksjonaliteter. Summen er at det oftest er verd å bruke det kvarteret dette tar (inklusive en kopp kaffe og litt lesing i bruksanvisninger).Nikon-D800-firmware-update

Firmware er det interne dataprogrammet i kameraet ditt som styrer all aktivitet: At bildet tas når du trykker på utløseren, at kameraet søker opp og legger fokus på ansikter, at du kan kompensere eksponeringen, justere hvitbalanse, at du får se bilde på baksiden av kamera. Med andre ord ALT.

Men legg merke til at du selvsagt ikke kan gjøre noe med selve «motoren» (det vil si dataprosessoren) i kameraet ditt.

Noen ganger er endringene så marginale at jeg ikke finner det bryet verd. Andre ganger er det virkelig snakk om store endringer.

For ett års tid siden kjøpte jeg et Fujifilm X10. Det hadde da vært noen måneder på markedet. Men allerede første dagen oppgraderte jeg fra versjon 1.01 til 2.00. Det lå en solid brukanvisning på nett.

I forhold til det kameraet jeg kjøpte, fikk jeg gjennom denne oppgraderingen av firmware et helt «nytt» kamera – aldeles gratis: RAW-knappen på baksiden av kamera ble nå omdefinert til å gi meg en solid og anvendelig hurtigmeny på skjermen. For å bøte på problemet med RAW-knappen som var blitt omdefinert, la jeg denne funksjonen til Fn-knappen på toppen av. Denne firmwareoppdateringen fjernet også en del feil og mangler. I kappløpet om å nå først ut til kunder med nye versjoner, går det nok fort i svingene både her og der. Dette var en oppdatering som virkelig var verd tiden.

Hvordan oppdaterer man så firmware?

 • Hvis du følger med på fotoblogger og nettsteder, så vil du normalt snappe opp når det kommer ny firmware for ditt/dine kamera/er. Ellers søker du på nett. For eksempel: «new firmware nikon d700».
 • Hvilken versjon av firmware du har på ditt kamera, må du selvsagt ta rede på. Normalt finner du dette i en av menyene.
 • Som antydet over kan det være lurt å se hvilke forbedringer som er gjort.
 • Sjekk også om det kan være andre problemer forbundet med oppgraderingen, men husk at man også her bruker å ta forbehold for alle mulige eventualiteter og av den grunn sørger for solide ansvarsfraskrivelser.
 • Formattér et minnekort i kameraet ditt (selvsagt etter at du har tømt det for bilder).
 • Sørg for at batteriet i kameraet er maks ladet. Går det tomt under oppgraderingen kan mye gå galt.
 • Ta ut minnekortet og sett det inn i en minnekortleser koblet til PC/Mac-en din.
 • Nå laster du ned ny firmware, f. eks. til skrivebordet ditt, og kopierer det etterpå over til minnekortet i kortleseren.
 • Sett minnekortet inn i kameraet ditt og gå til skjermbildet for oppdatering av firmware, og gjør det kamera ber deg om.
 • Sjekk at alt fungerer, og formatter gjerne minnekortet på nytt slik at det nå er tomt og klart til å ta mot nye bilder.
 • Verre er det altså ikke. Mange fabrikanter har svært grundige bruksanvisninger på nett.

Hvis du er en av de som kjøper nytt kamera, kaster bruksanvisningen, setter kamera i Auto-posisjon og trykker fornøyd i vei, så kan det vel være ett fett. Men for alle andre anbefales at man i ny og ne sjekker om det finnes nye firmware-versjoner, innstallerer og med det får «nytt» kamera.

D700 firmware

Bildetekst: Eksempel på hvor enkelt det kan fremstilles (upgrade firmware Nikon D700)

Hvis du eier et Nikon-kamera, så vil du finne en oversikt over alle firmwareoppdateringer her. For andre kameramerker Googler du f. eks. etter Kameramerke firmware updates.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s