Start med å lage system av bildene dine. I dag.

-Hva i all verden skal jeg gjøre for å få orden på alle mine digitale bildefiler?

Det hender jeg ser desperasjonen lyse ut av øynene på folk som spør meg. Det er forståelig. Vi har aldri før i historien tatt flere bilder enn nå. Antall digitale bildefiler vokser i rasende fart, ikke bare i antall men også i størrelse, og harddiskene er nå i Terrabyte der de for få år siden var i Megabyte.

Jeg kan faktisk forstå at noen skyver problemet foran seg, inntil de til sist har en følelse av å stå ovenfor en bildemessig tsunami som de vet vil velte over dem – om litt.collage copy

Bildetekst: Har du orden eller kaos i bildene dine?

Jeg har skrevet om dette tidligere, men ble inspirert av Matt Kloskowski, som skriver en blogg jeg følger regelmessig (anbefales!): Han har nemlig det samme rådet som jeg benytter.

Start i dag
Vet du hva jeg svarer når jeg får spørsmål som ovenfor? Legg de gamle bildene på is! Start heller i dag med å lage et skikkelig system for lagring og gjenfinning av de bildene du tar i dag – og i dagene og årene fremover. Så kan du heller med tid og stunder ta en titt på dine gamle bildefiler, og eventuelt plukke frem de som er spesielt verdifulle. De legger du i ei egen mappe.

Mange måter
Det er mange måter å lagre bilder på. I prinsippet kan du klare deg med Utforsker. Her lager du ei mappe med 2013-bildene, og lager undermapper som kan hete 2013 august, 2013 september, osv. I disse undermappene legger du bildene. Tar du få bilder er dette mer enn nok. I tillegg kan du installere et greit (og gratis) visningsprogram som f eks Faststone Image Viewer. Dette programmet er etter min mening bedre for å sortere og ordne bilder enn Utforsker.

Men gjenfinning…
Lagring er en sak for seg. Gjenfinning noe ganske annet. For med denne metoden må du huske når du har tatt bildene, dvs. at de fine makrobildene som du vil jobbe mer med, ble tatt i juni 2011 og ikke i juni 2012. Bare husk å ha korrekt dato og klokkeslett i kameraet ditt. Men, nok en gang, for mange er dette godt nok, og ofte er det enkleste det beste.

Bildeflyt
Selv bruker jeg Adobe Lightroom og er svært fornøyd med dette. Lighgtroom er et «bildeflytprogram». Du finner my informasjon om Lightroom og hva dette programmet kan gjøre for deg her. Men Lightroom er et program for folk som tar mange bilder og som i tillegg har «litt spesielle behov», ikke minst i forhold til å finne tilbake til ønskede bilder i en fart. Tar man tusenvis av bilder i året, så ser du behovet.

Noe er bedre enn ingenting
Mye kan sies om å lagre og gjenfinne bilder, men i denne sammenhengen nøyer jeg meg med å påpeke det enkle faktum at du uansett metode, bør starte i dag. Ikke vent til i morgen. Å ha tusenvis av bilder på minnekortet i kameraet, eller bare ha lagt alle bildene «i en haug» i PC-en din, er lite smart.

Hvis dette er en aktuell problemstilling for deg, kan du muligens også ha nytte av å lese disse blogg-artiklene:

 

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

8 kommentarer om “Start med å lage system av bildene dine. I dag.”

 1. Først takk for alle nyttige tips jeg finner her hos deg. Jeg er innom regelmessig for å plukke opp nyttig informasjon:)
  Da jeg gikk over til LR for et år siden, har jeg etterhvert skjønt fordelene med programmet, selv om det tok tid før jeg skjønte at jeg ikke kunne flytte på filer eller døpe om.. da fikk jeg bare spørsmåltegn hehe…
  Mitt spørsmål til deg er: Jeg har lyst å oppgradere til LR5,, men har ikke helt turt det ennå, fordi hva skjer med alle mine bilder som jeg redigert og katalogisert i LR4? Er litt redd at jeg vil rote det til hvis det ikke automatisk legger seg inn i ny versjon

  Mvh
  Monica:)

  Liker

 2. Hei Monica. Fint at du finner noe å lære her 🙂
  For en tid siden oppgraderte jeg fra LR3 til LR4. Om jeg ikke husker feil kom LR4 med en helt ny «motor», så det var altså store endringer. Det gikk helt smertefritt.
  Jeg bruker nå LR4,4.
  Jeg søkte litt på nett mhp oppgradering fra LR4 til LR5 og ble litt forbauset. Flere amerikanske nettsteder har lange og kompliserte bruksanvisninger på denne prosessen. Når jeg derimot søkte på «Lightroom 5» på nettstedet foto.no, så virket det helt plug-and-play. Men sjekk gjerne i diskusjonsforumet til http://www.foto.no.
  Jeg foreslår at du (og det gjør du vel?) tar backup av basen med alle sidecar-filene dine, samt at du sjekker hvor denne basen ligger på harddisken din. Så installerer du ned LR5. Hvis programmet (mot formodning) ikke finner basen, kan du skrive inn dette manuelt. Jeg vil imidlertid tippe at denne oppgraderingen går smertefritt. La meg få høre hvordan det gikk.

  Liker

 3. Hei igjen Harald, og takk for svar:)
  Ja, jeg tar backup (hvis du mener med det at når lightroom spør om jeg vil ta backup, så gjør jeg det)
  Det jeg må finne ut, skjønner jeg, er hvor sidecar filene ligger. Dette har jeg ikke tenkt på….
  Skal også lese den linken du ga meg:)
  I utgangspunktet greier jeg meg helt fint med LR4, men da jeg kjøpte nytt kamerahus (canon6d) er det blitt så plundrete, da jeg ikke får til å eksportere filene tatt med dette huset rett fra LR til PS, for f.eks støvfjerning eller kloning. Har forstått det slik at LR5 er blitt bedre på det området…?
  Skal fortelle hvordan det gikk når og hvis jeg skjønner at jeg får det til:)
  Mvh
  Monica

  Liker

 4. Hei, du finner katalogen under «Help» og «System info». Her er stien til min katalog (som altså heter Catalog.lrcat.
  Library Path: C:\Users\Harald\Pictures\Lightroom\Lightroom 4 Catalog.lrcat
  Lykke til 🙂

  Liker

 5. Hei igjen, Harald
  Etter en del lesing fram og tilbake ang LR5, ble jeg jeg litt i tvil, da jeg leste på på linken du ga meg at noen opplevde at arbeidsflyten gikk tregere med LR5?!
  Og da jeg i går kveld greide å oppdatere Bridge, fikk jeg også løst problemet med det nye kamerahuset, og jeg har derfor bestemt meg for å vente med LR5… nevner det siden jeg lovte å gi tilbakemld på hvordan det gikk:)
  ET annet spørsmål jeg ofte lurer litt på, og derfor våger jeg å spørre deg… jeg fotograferer i raw, og bør jeg konverere filene til DNG, hva gjør du? Eller har du et innlegg om dette?

  Mvh Monica:)

  Liker

 6. Hei, fint at LR4 -> LR5-problematikken «løste seg». Jeg kjører LK4.4 og kommer nok til å gå over til LR5 om litt (det var en del fine nye saker i 5-eren).
  DNG: Adobes Digital Negativ Format (DNG) har snart ni-årsjubileum fra lansering som en open source-programvare. Adobe har nok ikke hatt like mye suksess med denne som med eksempelvis pdf som har blitt en standard i dag. DNG var nok ment å bli en standard, men markedet/brukerne nøler. Og har gjort det i ni år. Mye sunn fornuft tilsier at man burde konvertere sine RAW-filer (og det er en broget bande formater, avhengig av kameramerke) til DNG: Loss-less, litt mindre filstørrelse enn RAW, innebygget metadata og ingen sidecarfiler som kan gå tapt. Jeg kjenner meg igjen, for jeg fotograferer i RAW og lager høykvalitets jpg-filer av de bildene jeg vil ta vare på. Og det funker for meg. Og – tilsynelatende – også for de fleste. Jeg vil tro at et eventuelt «DNG-skred» først kommer når noen av de kjente kameramerkene begynner å lage filer i dette formatet. Ut fra alt dette kan jeg knapt råde deg til verken det ene eller det andre. Prøv å Google litt. H 🙂

  Liker

 7. Ja, det er noen fristende nyheter i LR5,- så jeg får se etterhvert.
  Ang ulike formater så gjør jeg det samme som du gjør, Etter jeg gikk over til LR og gjorde andre redigeringer i f.eks PS, fikk jeg de tilbake som tiff, men disse er jo STORE, det var derfor jeg egentlig begynte å google om alternative formater, og havnet på Julieanne Kost sin «snutt» om fordelen med DNG.+ en artikkel i Digital Foto.
  Men da fortsetter jeg som før med høykvalitets JPEG av de jeg har bruk for. (måtte bare sjekke om jeg var akterutseilt 🙂
  Igjen takk, Harald 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s