Gode reisebilder krever et godt kamera

Det beste kameraet er det du har med deg. Det er et godt og snusfornuftig ordtak, som jeg nok bare delvis kan applaudere. For når det gjelder begrepet «kamera» så går det en grense ett sted, etter min mening.

For litt siden var jeg en ukes tid i Sveits. Jeg lot alt av «tungt» utstyr ligge hjemme og tok kun med mitt lille, men likevel relativt avanserte Fujifilm X10. Konklusjon: Jeg er så godt fornøyd med denne type kamera at jeg vil anbefale andre fotografer som ikke føler seg velkledt før de har minst to fullformatkameraer rundt halsen, om å tenke på nytt.

Alpelandskap i det sentrale Sveits.
Alpelandskap i det sentrale Sveits.

Kvaler
Før jeg pakket koffertene led jeg all verdens kvaler med hensyn til hvilket/hvilke kamera/er jeg skulle ta med. Se egen bloggartikkel.

Valget ble altså et kompaktkamera med en noe større bildebrikke enn «kompakt-standard». Dette er viktig for å få bilder uten plagsomt mye korn, spesielt ved ISO-verdier over f.eks. 800. Kameraet har også en middels kraftig zoom som lar meg få alt fra passe vidvinklede bilder til en viss tele-effekt. Og med største blender f:2,0 kan man faktisk få ønsket bokeh («uskarp bakgrunn»).

Sørg for å ta gode (og skarpe) detaljbilder når du er på reise.
Sørg for å ta gode (og skarpe) detaljbilder når du er på reise.

Oppdateringer
Fujifilm X10 var første utgave, riktignok basert på flere vellykkede kompakter fra samme fabrikk. Men førsteutgaver kommer gjerne med en del mangler. Kameraet var knapt på gata før det kom en omfattende og god Firmware-oppdatering. X20 som nå er i salg har flere fornuftige forbedringer, og selvsagt ikke bare på programsiden.

Kattebilder er en av de beste måtene å se om kameraet/linsa di klarer å lage skarpe bilder.
Kattebilder er en av de beste måtene å se om kameraet/linsa di klarer å lage skarpe bilder.

Mobiltelefon
Som jeg har skrevet om tidligere, er salget av de minste og billigste kameraene nå i ferd med å droppe. «Alle» har i dag en mobiltelefon med kamera, og mange av disse telefonene har kameraer som gjør en minst like god jobb som de billigste kompaktene. Men hvis du kommer hjem fra en fin og opplevelsesrik ferie bare med iPhone-bilder, så er det – sett med mine øyne – litt trist.

Foto med svak tele. Det klarer du neppe å ta med et mobiltelefonkamera.
Foto med svak tele. Det klarer du neppe å ta med et mobiltelefonkamera.

Mye for pengene
Et kamera som gir deg en god del ekstra i forhold til en iPhone, koster ikke særlig mer enn et sted mellom 4 og 6 tusenlapper. Da får du et kamera som også kresne fotografer kan trives med: Mulighet for RAW, passe zoom, større bildebrikke enn vanlig, mange innstillinger lett tilgjengelig på utsiden i form av kommandohjul, en god prosessor og mulighet for utrolig mange innstillinger, alt fra M (manuell) til fullautomatikk.

Optisk søker
Det jeg i tillegg liker spesielt godt med min X10 er en manuell zoom og at den har optisk søker, dvs. at jeg ser et ekte bilde (riktignok bare om lag 90 % av det som kommer på bildebrikken). For mens folk flest står med sine kompakter på strak arm for å kunne se bilde på LCD-skjermen bak på kameraet, kan jeg snike kameraet opp og ta bilder uten at så mange legger merke til det. Den manuelle zoomen gir meg også muligheten til raskt å velge utsnitt.

Et kamera med optisk søker gir deg mulighet for å ta bilder uten at "alle" ser at du fotograferer.
Et kamera med optisk søker gir deg mulighet for å ta bilder uten at «alle» ser at du fotograferer.

Jpg – godt nok
På denne turen tok jeg kun bilder i jpg-format. Det var primært en ferietur og bildene var ikke tenkt å bli brukt til annet enn familiealbumet og til den digitale bilderamma på stua som jeg jevnlig forsyner med nye bilder. I etterkant har riktignok en god del av bildene blitt brukt i jobbsammenheng.

..og litt korrigering
Jpg-bildene var teknisk sett i hovedsak OK nok, men jeg valgte likevel å strekke både hvit- og sort-nivå på mange bilder for å få maks toneomfang der dette var nødvendig. I tillegg forsterket jeg mellomregisteret med å øke Clarity ørlite, og så skarpet jeg opp bildet litt, og etterjusterte eksponeringen. Jeg liker bilder med litt «smell» i.

De bildene du ser her er importert og prosessert via Lightroom 4.4.

Stor blenderåpning og større bildebrikke enn "standard" gjør at også innebilder blir skarpe og med lite korn.
Stor blenderåpning og større bildebrikke enn «standard» gjør at også innebilder blir skarpe og med lite korn.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s