Det nyttige polarisasjonsfilteret

Polarisasjonsfilter – eller polafilter – kan være svært nyttig. For noen dager siden var jeg på en liten fjelltopp rett ovenfor der jeg holder hus. Toppen er på vel 1000 moh. Meningen var å ta detaljbilder av deler av byen. Pluss noen panoramabilder.

Fjerner dis
La oss si at avstanden fra toppen ned til havet i luftlinje kan ha vært 1,5-2 kilometer. Det var en klar sommerdag, men uansett blir det dis i lufta en slik dag.  Den disen ble forholdsvis effektiv fjernet av et sirkulært polafilter. Når jeg dreide på filteret, var det ingen tvil om at bestemte stillinger ga et langt klarere bilde. Og dette er en effekt du ikke klarer å gjøre godt nok i verken Photoshop eller Lightroom.

Narvik, utskipningsanlegg for LKAB.
Narvik, utskipningsanlegg for LKAB.

Bildet du ser over her er ett eksempel på dette. Bildet er tatt med en 70-200 f:2,8 @110 mm, 1/500 sek, f:5,6 og som nevnt med et polafilter.  I tillegg er det prosessert i Lightroom 4.4, i hovedsak ved å dra hvit- og sort-balanse ut til endepunktene.

Ikke overdrivMJK_0650-620x413
Kan man overdrive pola-effekten? Svaret er entydig JA. I dette blogginnlegget til Matt Kloskowski kan du lese og se eksempel på dette (se foto til høyre her med overdrevne farger. Foto: Matt Kloskowski). Drar man for mye på (maks effekt) kan det hende at fargene blir alt for mettet, og går over i gulbrunt. Matt foreslår å stille inn på maks, og så dra tilbake til du nesten ikke ser effekten.

Dyre greier
Har du passe store glugger (stor filterdiameter), så koster disse filtrene en del kronasjer. Men de er verd hver krone. Og så vet du vel at effekten for et polafilter er størst når du fotograferer med sola 90 grader i forhold til linsa, og at polafiltre som følge av dette kan gi litt snodige effekter hvis du bruker det på kraftige vidvinkler.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: