Fotoshoot i Lofoten

Så var man vel tilbake i heimen etter fem dager i vakre og ville Lofoten: Fotoshoot på noen av de mer spektakulære stedene for naturfotografering. 1.600 bilder tatt fra kl 0545 om morgenen til seint på kvelden og i vekslende vær. Nå gjenstår den hyggelige jobben å sortere og redigere bilder. Og deretter å printe ut bilder til eget bruk og som gaver til venner.130623_Lofoten3_231

Fakta
Lofoten er en øygruppe i Nordland fylke som ligger på 67. og 68. breddegrad, vest i havet nord for Polarsirkelen. Øygruppens samlede areal er på 1.226 km². Innbyggertallet i Lofoten er ca. 24.500. Til sammenligning er Lofoten i areal litt mer enn halvparten av Vestfold fylke, mens innbyggertallet bare er om lag 10 prosent i forhold til Vestfold. Lofotøyene er i dag bundet sammen av europavei 10. Avstandene er korte.

Mellom fastlandet og Lofotveggen ligger Vestfjorden. Kyststrekningen mot Vestfjorden kalles for «inner-si’a». Kyststrekningen mot storhavet i vest kalles ikke aldeles uventet for «ytter-si’a». Det kan være store forskjeller på vær og klima, bare med få kilometers avstand.130623_Lofoten4_014

Verd et besøk
Med noen ytterst få forbehold er Lofoten verd et besøk, uansett årstid og uansett vær. Man skal være en solid blasert National Geographic-fotograf for ikke å la seg trollbinde av naturen: Små fiskevær plassert helt nede i fjæra, enslige gårder med plass til en liten åkerlapp og noen sauer rett under fjellet bak, noen større steder. Havet – stort og allmektig – og fjell som stiger rett til himmels. Og så fargene, irrgrønne fjellsider, og et hav og en himmel som varerer fra pastell til knallfarger, avhengig av vær og tidspunkt på døgnet.

Her er bratte fjell som stuper rett ned mot kilometerlange kritthvite strender som er oversanselig vakre enten nå bølgene dvasker som små krusninger inn mot land, eller ville helvete er løs der ute med meterhøye bølger og skumsprøyt over alt.

Du får hva du oppsøker
Hva du vil oppleve kommer an på hvor du befinner deg og hva du oppsøker. Lofoten anno 2013 er alt fra en turistmaskin og et bobil-mareritt til et sted der du kan ferdes uten å treffe på et levende menneske. Ennå så lenge. Skynd deg mens det ennå er slik. Kommersielle interesser teller først og fremst penger. Men som alt her i verden er profesjonalisering et tveegget sverd: Noen fordeler, noen ulemper.130623_Lofoten3_309

Mange fotografer og gallerier
Mange fotografer har oppdaget Lofoten: fra «turistfotografene» Knudsen og Wilse som reiste rundt her for langt over 100 år siden, til de mange kommersielle portrettfotografene som kom reisende hit under de årlige fiskeriene tidlig i det forrige århundre.

Fortsatt er det mange livnærer seg som fotograf i Lofoten. Antallet gallerier (av høyst ulike størrelser og kvalitet) er stort. Noen er rene salgsutstillinger beregnet på turister som kommer i stadig større mengder, enten pr. bobil eller eksempelvis med de mange turistskipene som årlig frekventerer øygruppa i vest. Andre tar inngangspenger på et nivå som om man befant seg på Aker brygge og ikke i Henningsvær.130623_Lofoten3_196

Reise
Det arbeides med å legge en ny storflyplass i Lofoten, men ennå så lenge er nærmeste større flyplass Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes, ca. 2,5 timers biltur fra Svolvær. Alternativet er å stoppe i Bodø og ta Widerøe over til Svolvær. Det går også ferge fra Bodø til Moskenes eller du kan ta hurtigruta fra samme sted til Stamsund og Svolvær.

I Lofoten bor du i rorbuer som nok har solide hotellpriser, uten at alle har hotellkvalitet. Men sånn er det bare. Ta det på kontoen for kulturopplevelser.

God tur og velkommen etter.

Hvor jeg tok mine bilder? Hvis du spør skal jeg kanskje hviske deg det i øret, men rope det ut, det gjør jeg ikke. Og ennå har jeg en del områder igjen som jeg ikke fikk besøkt denne gangen. Men de får du ikke vite om.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Fotoshoot i Lofoten”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s