Sverige – med foto i verdensklasse

I dag har jeg lyst å si noe hyggelig om Sverige og om svensker. Og om foto.

På få år har fire svenske innovatører plassert sitt hjemland ettertrykkelig på foto-verdenskartet. Det har gitt deg mulighet til å bli en bedre fotograf.sveriges-flagga

Fotografiska
Først ut er brødrene Jan og Per Broman. De er initiativtakere og gründere til Fotografiska, et fotogalleri som holder til i det stilige gamle tollhuset helt nord i bydelen Sødermalm i Stockholm. Fotografiska startet for ganske få år siden med utstillinger og bilder tatt av fotografer i absolutt verdensklasse. Og de har maktet det kunststykke å holde koken hele veien siden. Jeg anbefaler en tur til Stockholm for å besøke Fotografiska. Regn med å bruke en hel dag der. Minst. Og når du eller øynene dine trenger en hvil, anbefales en hyggelig matbit i restauranten. Her har du fin utsikt rett over til Gröna Lund.

Fotografiska i StockholmpBildetekst: Fotografiska kommer du enklest til med å gå over brua fra Gamla Stan, eller ta T-banen til Slussen. Bilde under er fra en utstilling for et par år siden.

_HAR1489

Tips: Ta først en tur innom nettstedet til Fotografiska og se på utstillingsprogrammet fremover, og ellers se hva man kan tilby i butikken. Vil du bli jevnlig oppdatert, så kan du abonnere på nyhetsbrevet. Fotografiska er åpent fra tidlig om morgenen til langt på kveld, året rundt, minus to dager: Sankthansaften (den svenske altså) og julaften. Også det er imponerende, siden vi vel stort sett er vant til at museer og gallerier stenger kl 17.

For å få sett bildene på Fotografiska må du naturligvis fysisk reise til Stockholm. Byen anbefales varmt også av andre grunner enn kun foto. Det er mye spennende å finne på i Stockholm. Hvis du venter til i slutten av november i år, kan du i tillegg få med deg Nordens største markedsplass for fotografi, nemlig svenske Fotomässan.

På nett
Da er det litt enklere med neste punkt på lista mi. Dette tilbudet er ikke lengre unna enn PC-en, Mac’en eller iPad-en din: For vel fem år siden etablerte Uppsala-studenten Ralf Stelander sammen med kompis Jacob Jovelou fotonettstedet 1x.com. Det er i prinsippet et fotogalleri på nett med bilder tatt av fotografer fra hele verden. Men ulikt de fleste opplastingsstedene for bilder og bildekritikk, så blir her hvert eneste bilde vurdert av et antall redaktører – eller kuratorer om man vil. Det meste som lastes opp refuseres nok. Dermed blir det et nettsted kun med bilder av meget høy kvalitet – teknisk og kunstnerisk. Det er selvsagt ikke alle bildene her som jeg roper like høyt hurra for, men generelt sett anbefales å avlegge dette «galleriet» jevnlige besøk. Bruk god tid her også. Nå får du også en formening om noen av dine bilder egner seg for dette nettstedet.

1x_com_680

Bildetekst: 1x.com – galleri på nett

Jeg tror man kan bli en bedre fotograf av å studere andres bilder. Jeg legg merke til at jeg sier: studerer! Ikke bla deg gjennom bildene i full fart. Bruk tid, se grundig: Hvordan er bildet tatt, hvordan er linjeføringen, hvilken teknikk er brukt, hva får du ut av bildet, osv. Det er slikt man kan lære av. Jeg tror ikke det er uten grunn at noen av de gamle foto-ikonene var klassisk skolerte malere, med linjeføring som ryggmargsrefleks.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Sverige – med foto i verdensklasse”

  1. Flaks at jeg leste bloggen din mens jeg er i Stockholm. Skal pröve å få til et besök i morgen den dag.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s