Lagring og gjenfinning av analoge og digitale bilder

Trolig er det like enkelt – eller komplisert­ – å lagre og gjenfinne digitale bildefiler som det var i den analoge verdenen. Riktignok byr databehandling på utrolig mange hjelpemidler, men til gjengjeld tar vi også utrolig mange flere bilder enn vi gjorde «i gamle dager».

Analog lagring og gjenfinning
I en periode på om lag 10 år drev jeg eget reklamebyrå der foto var en viktig del av min jobb. Vi laget en god del brosjyrer. Når kundene kom på ettervinteren og ville ha flotte sommerbilder var det viktig å ha gode og varierte året-rundt-bilder i bildearkivet. I tillegg jobbet jeg med ren oppdragsfoto: Eksteriør, interiør, produkter og mennesker.130412_untitled_071_WBildetekst: Dias har nok en del fordeler, men de var ikke enkle å gjenfinne i store arkiv-skap.

For det meste gikk det i småbilde dias og 6×7-format dias. De beste 35-mm-bildene ble klippet ut, montert i diasrammer og lagt inn i store spesialbygde skap med skuffer der det var plass til 64 monterte bilder i hver skuff. Det var 20 slike skuffer og med en lyskasse i bunn. Hvert skap tok 1.280 bilder og skapene var steindyre. Bildene ble lagt inn tematisk. Men i stor grad gjaldt det å huske hvilke bilder som lå hvor: Hadde man for eksempel lagt et flott bilde av en bil som kjører nedover Kongens gate under Transport, under Sentrum, under Sommer, eller…. De umonterte bildene ble lagt i konvolutter med om lag samme tematiske inndeling. Dette var en ordning som var til å leve med – ganske enkelt fordi det ikke var noe alternativ.LR_tagging_W

Digital
Noen år senere er hele bildearkivet mitt inni min PC, selvsagt med backuplagring på eksterne harddisker. Man får plass til ti-tusenvis av bilder på en eneste liten harddisk på 1 Terrabyte, og den koster bare et sted mellom 500 og 1000 kroner.

Hvis du – som jeg – tar tusenvis av bilder hvert år, så er det smart å bruke et program for lagring og gjenfinning. Her finnes det mange: fra de som er gratis (f.eks. FastStone) til de som koster noen titalls tusen kroner (pro-versjon av FotoStation). Og det er en grunn til prisforskjellene.

Bildeflyt
Selv bruker jeg et program fra Adobe som heter Lightroom. Det er et svært mye benyttet program, kanskje først og fremst fordi det er et «bildeflyt-program». Her importeres bildene, her behandler du bildene, her legger du inn metadata, og her eksporterer du bildene. Og vil du skrive ut bilder, så gjør du det også fra Lightroom, på samme måte som du kan eksportere bilder til en del sosiale tjenester. Og selvsagt kan du lage slidesshow og websider rett fra LR, som programmet kalles blant kjente.

Men la meg i denne sammenhengen si litt om de arkiveringsmessige fordelene med LR. Under importen kan du gi bildefilene nytt navn. Et filnavn som DSC00034 sier meg ikke så mye. Under importen døper jeg om bildefilene til et datonavn som f. eks. 130412-ferie-003.NEF. Da blir det mer begripelig, fordi dette sier meg umiddelbart at det er RAW-format feriebilde nr. 3 tatt 12. april 2013. l tillegg kan du under importen legge inn mye informasjon direkte i bildefila som f eks info om fotograf, adresse, telefon, websted, osv. Du kan også legge inn keywords.

Bildetekst, til høyre: Slik kan styringspanelet se ut i Lightroom. Her har jeg i etterkant lagt inn keywords (øverst) som er stikkord på hva som er på bildet (et havnebilde av båter og hus i bakgrunnen, tatt for å teste et vidvinkel-objektiv). Under Metadata ser vi at programmet har lagt inn alle opplysninger som jeg har bedt programmet legge inn direkte under importen. I Caption-feltet er det lagt inn info om hva bildet er. Deretter følger info som ble lagt inn under Preset, og en del tekniske data som programmet henter direkte fra kamera.

Etter import: beskrivelser
Når bildene fra minnekortet ditt er importert i PC-en, kan (og bør du!) du legge inn beskrivelser til enkeltbilder eller grupper av bilder.

For systematikkens skyld lagrer jeg bildene etter dato og i mapper, f eks 2013, april. Men når ett år har gått, er det ikke lett å huske hvilke bilder som ble tatt når. Da er søkefunksjonen det nyttigste redskapet: Da søker du ganske enkelt på f. eks. ferie* eller basseng* eller syden*. Eller du kan søke på dato, eller hvilket kamera du tok bildet med, eller hvilken linse du brukte.

Disiplin
Lightroom er et godt program/system, men det krever en solid porsjon disiplin: Alt du gjør heretter må gjøres fra Lightroom.  Årsaken er at all informasjon om bildene dine (også beskjæringer, fargejusteringer, o.l.) befinner seg i såkalte «sidecar-filer»: Små styringsfiler som lagres i maskinen din. De er altså ikke en integrert del av bildefilene – før du eksporterer dem. Hvis du på noen måter «tukler» med filene fra andre programmer, sletter eller flytter dem fra f.eks. Utforsker, så mister Lightroom kontrollen.

Lurer du på om jeg savner dias-skapene mine? Ikke en millimeter – når det gjelder lagring og gjenfinning.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Lagring og gjenfinning av analoge og digitale bilder”

  1. Ikke verst å få en bloggartikkel på bestilling.

    Selv er jeg ikke gammel nok til å ha noe særlig arkiv i analogt format, men de albumene jeg har som min mor har laget driver jeg i ledige tidspunkt å scanner inn på pcen. Målet er å arkivere det i Lightroom, sammen med alle andre bilder.

    For to år siden startet jeg med Adobe Photoshop Elements, men gikk for ca et år siden over til Lightroom da jeg startet å ta bilder i raw format. Kan ikke si at jeg angrer et sekund på dette. Fantastisk system for å arkivere og behandle bilder.

    Liker

  2. Enig med deg mhp LR. Jeg har lang erfaring med Photoshop, omlag fra da programmet ble lansert. Men etter at jeg innstallerte LR 2 (dengang) gjør jeg 95 % av mine justeringer i LR. PS er fortsatt «kongen på haugen» når det gjelder indivduell behandling.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: