Hurtigruta i Lofoten

Bilder fra mitt arkiv – 1: I ny og ne tenker jeg å skrive noen få linjer om bilder jeg har tatt. Bildet du ser her er tatt i Lofoten i juli 2008. Jeg var i Henningsvær, bodde i nærheten av fyret lengst sør. Skipet du ser er det gamle, ærverdige hurtigruteskipet «Lofoten» som passerte på vei sørover.Lofoten08_HAR7497_ny

Bildetekst: Lofoten sommer 2008. Hurtigrute-skipet MS Lofoten på tur mot Stamsund etter avgang fra Svolvær, her passeres Henningsvær. Skipet er bygget i 1964.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg så skipet komme, og småsprang ned på bergene for å få fri sikt sørover. Etter en tid dukket det frem bak knausen som fyret står på, litt lengre borte enn jeg hadde regnet med, men med en 200 mm på et DX-kamera, kommer man opp i 300 «35-mm-ekvivalenter», som ikke er så ille. Jeg skulle gjerne skulle hatt skipet litt nærmere, men har full respekt for at det i seilingsruta er lagt større vekt på maritime kriterier enn rent fotografiske. Men hadde skipet vært nærmere, ville det også vært skarpere. Det er en del begrensninger i å få objekter skarpe og fine over avstander, når det er sommervarmt over kaldt hav, og lufta er såpass stille som den var her.

Spotlight
Så kommer det en spotlight fra oven: Rett på hurtigruta. Et lite hull i skylaget sender noen flotte stråler rett på båten, mens havet rundt er mørkt og himmelen står ganske uværstung i bakgrunnen. Selv det sorte skroget lyser opp.

Lyset fra oven må ha vært en følge-spot, for den hang på skipet i flere minutter. Kanskje var årsaken at dette skjedde på en tid da Vårherre fortsatt så på Hurtigruten med en viss faderlig omsorg.

Jeg fikk mange bilder, både på høydeformat og breddeformat etter hvert som skipet stevnet frem i ulike posisjoner i forhold til den lille holmen du ser bak skipet på dette bildet. Så forsvant lyset, og etter hvert også hurtigruta.

Moral
Denne lille historien har egentlig ingen annen moral enn at det er greit å være på rett sted til rett tidspunkt. Med kamera. Og ha flaks i tillegg. Pluss selvsagt at hvis du ikke har vært i Lofoten ennå, så er det på tide å dra dit, sommer som vinter. Med kamera. Og litt flaks.

Fakta: Nikon D300, 1/1000 sek, f:8,0, ISO 640, 300 mm (35 mm ekv.).

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s