Fotomagasiner: Les og bli en bedre fotograf

Har du lyst å bli en bedre fotograf? Det er mange veier til målet. En av veiene heter fotomagasiner. Her kan du enkelt lese deg til mer kunnskap og mange gode tips. Utvalget av magasiner er stort, og her er noe for de aller fleste.

Tilbudet av fotomagasiner på det norske markedet gir et godt inntrykk av den store interessen for fotografering. I Norge har Narvesen over 30 forskjellige magasiner innenfor denne interessegruppen. I følge oversikten på nett tilbys to norske, syv svenske, ett tysk og ett fransk og hele 21 engelske fotomagasiner. Det er nok enda flere.

Bildetekst: Her ser du utvalget av fotomagasin i min lokale Narvesenbutikk. Legg også merke til hva som befinner seg i hylla ovenfor Foto. Jeg velger å tro at årsaken er at E kommer før F i alfabetet.

Nå finner du neppe alle magasinene i bladhylla i din foretrukne Narvesen-kiosk. Men trolig vil du finne et par norske, et godt utvalg svenske (og svensk-oversatte engelske magasin) og en god del engelske.  Pluss kanskje i ny og ne noen spesielle annuals og rene Photoshop-kurs i magasin-form.

Innhold
Og innholdsmessig? Grovt sett er svært mange er en solid miks av tester og omtale av kameraer, linser og utstyr, omtale av ulike fotografer og deres bilder, samt innsendte leser-bilder. Men hovedvekten er trolig på how-to-do-artikler – og her kommer det an på om vi for eksempel snakker om et Photoshop-magasin eller et Natur-magasin.

Jeg fikk nylig et spørsmål om hvilke magasiner jeg kunne anbefale. Det er ikke noe enkelt spørsmål å svare generelt på. Er man helt amatør? Er man proff? Er man primært opptatt av natur og dyr? Eller elsker man å «fotofikle» (litt fiksere begrep for fotomanipulering)? Men tilfeldigvis visste jeg sånn noenlunde hvor min spørrer lå i løypa, og hvilket utstyr han hadde, så da var det litt enklere å gi noen konkrete anbefalinger.

Treffe rett interesse
Jeg har opp gjennom årene abonnert på en rekke fotomagasiner. Finner du et magasin som treffer dine interesser og ditt kunnskapsnivå, så er det ingen tvil om at du kan hente mange tips og idéer her. I første runde kan det være greit å kjøpe noen enkeltmagasiner. Hvis man liker disse, er det mye rimeligere å abonnere. Men sørg for å få med deg alt som er på billetten: Mange magasiner har hyggelige velkomstgaver (som gjerne endrer seg fra gang til gang). Min Lowepro AW fotoryggsekk som jeg har brukt de siste årene er en slik velkomstgave. Bare sjekk de små bokstavene for betingelser hvis du abonnerer på et utenlandsk magasin. Ikke alltid gjelder denne tilgiften for abonnenter abroad.

Flest på engelsk
De engelske magasinene dominerer markedet. De fleste er meget gode, men de er jo selvsagt Britiske på godt og vondt. Alle bildeeksempler er fra lange vide kyststriper eller fra heiene inni landet. Ikke mye fjell og fjord her. Og det betyr f eks at man i artiklene i stor grad tar med seg sitt stativ lang utover i havet og putter på avtonete gråfiltre for å få fine himler over en 180 graders kystlinje. Der jeg bor drukner du hvis du beveger deg mer enn 35 cm ut i havet, og et avtonet gråfilter har man sjelden bruk for. Så her er noen landskapsmessige forskjeller, men ikke verre enn at man tar poenget med god margin. Og jeg vil tro at språket for mange er høyst overkommelig. Det kan virke som om magasinene språklig sett er tilpasset et internasjonalt marked. Easy English.

Bredden på de engelske magasinene er enorm: Her er magasiner for folk som elsker sorthvitt, farger, natur, Photoshop, eller «fotodingser». Og her er magasiner for folk som er amatører, proffe, eller som har Nikon. Og alt derimellom.

Norske magasiner
Det finnes to norske magasiner: Fotografi og Natur & Foto. Fotografi har mye av den miksen jeg nevnte innledningsvis, men de viser i tillegg mye fra nasjonale og internasjonale fotoutstillinger, slik at man får et bra inntrykk av hva som rører seg i den internasjonale kunstfoto-verdenen. Natur & Foto sier seg selv. Trolig finner du også begge disse på et velassortert bibliotek.

Flere svenske
Så finnes det noen få «ekte» svenske magasiner, og en del som er svenskspråklige versjoner av engelske magasiner. Og det er jo greit for de som behersker svensk bedre enn engelsk. Bare en liten ulempe: Svenskene refererer konsekvent til svenskspråklige programversjoner når de omtaler programmer som Photoshop, Lightroom og andre. Dermed må man til å tolke, siden nordmenn flest bruker engelskspråklige versjoner av de samme programmene. På svensk betyr «spara» det samme som «save» på engelsk eller på norsk «lagre». Og det er langt fra det verste eksemplet. Men ta en titt i svensk FOTO, Fotosidan eller Kamera & Bild og se om du liker innholdet.

Om att og om att.
Det er med fotomagasin som med Kvinner & Klær: Full av feite kakeoppskrifter i desember og masse slanketips i januar. Hvert år. Overført til fotoverdenen handler det om hvordan du kan lære å ta de beste vinterbildene, de beste sommerbildene, hva man kan gjøre innendørs når regn og høstmørke blir for ille, osv. Det er det samme hvert år. Det blir litt drøvtygging. Så mellom linjene her ligger en anbefaling om ikke å ta for lange abonnement, men skifte litt for å se hva de andre magasinene skriver om.

Du kan sjekke tilbudet på det norske markedet på Narvesen. Du kan også laste ned en Narvesen-app til din mobiltelefon eller nettbrett. Min iPhone-app er nesten er bedre når det gjelder å få oversikt av hva magasinene skriver om enn den informasjonen som ligger på internett.

På nett
En del av de engelske og svenske magasinene har egne nettsider. Dette er fine supplement til magasinene. Her legges det blant annet ut artikler og videoer som forklarer mer i dybden. Eksempler her er Digital Photo, Practical Photography og Fotosidan. Og forresten: Fotosidan er i utgangspunktet et nettsted, der magasinet er «supplementet».

Bildetekst (bilde til høyre): Her et makrobilde der jeg lånte både idé og gjennomføring fra et engelsk magasin med tema Makro.

Anbefaling?
Kan jeg så anbefale et eller flere magasin nettopp for deg? Umulig, for da må jeg vite om du er fersk eller proff, om du liker Photoshop eller bare naturbilder, osv. Ta heller en titt på nett til Narvesen og se i butikken hva som kan passe. Selv har jeg i perioder blant annet abonnert på Practical Photography, N-Photo (uavhengig Nikon-magasin) og Kamera & Bild. Og så kjøper jeg sporadisk Digital Camera, FotoSidan og Digital Photographer. De norske magasinene leser eller låner jeg på biblioteket. I tillegg kjøper jeg en del fotobøker fra Amazon, men det kan vi eventuelt komme tilbake til.

Sjekk eventuelt disse magasinene internett:

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s