Er bruksanvisninger et mareritt for deg?

For noen dager siden kjøpte jeg meg et nytt kamera. Et lite kompaktkamera av den typen som man gjerne omtaler som «det proffene tar med seg på ferie når de ikke orker å drasse på et systemkamera».  Det er fullt av innstillinger, og rent fotografisk kan man gjøre det meste.  Med dette kameraet fulgte det en engelsk bruksanvisning på 130 sider. Den har jeg lest. Mange ganger.

Nå forstår jeg plutselig hvorfor (alt for) mange amatører sier ord som ikke egner seg på trykk, kaster bruksanvisningen langt inn i en skuff, skrur kameraet på Auto og lar denne innstillingen stå fast så lenge kameraet er i drift.

Bildetekst: Et flott stykke kamera med svært mange muligheter, men med en komplisert bruksanvisning: Fujifilm FinePix X10. I denne kamera-kategorien finner vi for eksempel Canon G1X, Samsung EX2F og Nikon P7700.

Forskjell?
Jeg håper at det er forskjell på en bruksanvisning som er skrevet for folk som er genuint interessert i foto, som har jobbet en stund med dette – og en lettlest bruksanvisning på norsk og på noen få sider, beregnet for folk som har kjøpt et enkelt «knipsekamera».

Men hvis vi antar at knipseren med det enkle kameraet opplever det samme med sin bruksanvisning som jeg gjordet med min, så legger jeg meg flat og ber ydmykt om unnskyld ettersom jeg alt for mange ganger har knurret diskret til «late folk som ikke gidder lese bruksanvisningene».

Ingeniør-bruksanvisning
Min bruksanvisning er ikke laget for vanlige mennesker. Den er trolig laget av de utviklingsingeniørene som konstruerte innmaten i dette flotte og avanserte kameraet. At det går an å gjøre ting så komplisert! Det er ikke noe galt med språket. Det er selve oppbyggingen det er noe feil med.

Nå tror jeg Fujifilm bryr seg katten i hva jeg synes, men hvis de skulle ringe, så ville jeg foreslått et kurs i kunsten å brukertilpasse både tekst, innhold og oppbygging. Det er dette jeg har jobbet med de siste 20 årene, så jeg har et visst belegg for det jeg sier.

Hva kan du gjøre?
Men dette hjelper ikke deg som står der med et nykjøpt kamera i den ene hånden og en – for deg – ubegripelig bruksanvisning i den andre. Hva gjør du da?

Først skal jeg fortelle hva jeg gjorde (og som du også i praksis kan gjøre): Jeg begynte å skru og trykke på alle knotter og innstillinger. Logikken er forholdsvis grei i alle kameraer. Man har hovedmenyer og undermenyer. Man navigerer opp, ned og til siden med en trykkbar «pad», og trykker OK på knappen i midten som Enter-tasten på en datamaskin (for dette er jo en spesialisert datamaskin når alt kommer til alt). Ofte finner du en Display/Back-knappen som tilbake-tast.

Vær obs på en sak (som ikke er intuitiv): Du får frem på displayet to nokså ulike menyer når du trykker på Meny-tasten, avhengig om du er i «opptaksmodus» eller i «avspillingsmodus». Altså om du skal fotografere eller se på bildene du har tatt.

Så er det bare å starte utforskingen. Hvis jeg gjør slik, hva skjer da? Og når det dukker opp uforståelige ikoner på LCD-displayet, kan det være jeg må konsultere bruksanvisningen for å se at dette snodige symbolet betyr så eller så. På denne måten blir læringen en vekselvirkning mellom kamera og bruksanvisning. Slik kan jeg i prinsippet holde på noen ettermiddager.

Sakte men sikkert avslører jeg de fleste hemmelighetene. Resultatet er at jeg nå har skaffet meg et verktøy som jeg selv kan innstille, endre, korrigere og få til å fungere akkurat slik jeg vil og når jeg vil.

Fotoklubb
Hva kan du gjøre i tillegg? Trolig vil det være en fotoklubb i nærheten av der du bor. Tips: Ta med deg kameraet og bruksanvisningen og dukk opp på et medlemsmøte. Du får neppe særbehandling der og da, men mest sannsynlig treffer du et trivelig medlem som etterpå kan gjennomgå kameraet og lære deg hvordan du kommer videre.

DSLR-bøker
Det som står her gjelder i første rekke kompaktkameraer. Kjøper du et systemkamera av godt merke kan du i tillegg skaffe deg gode bøker som gjør det bruksanvisningene ikke får til: Lærer deg på en intuitiv og brukervennlig måte hvordan kameraet fungerer. Dette har jeg skrevet om før. Sjekk på Amazon.co.uk.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Er bruksanvisninger et mareritt for deg?”

  1. Hei Kamilla. Det finnes heldigvis mange ulike måter å tilegne seg kunnskap om både dette og hint på. Jeg liker bruksanvisninger som er laget for folk flest. David Bush skriver en god del slike «mursteiner» av noen bøker, og jeg er overlykkelig over min bok skrevet for Nikon D300. Den er av typen: «Hei, nå skal jeg lære deg å bruke dette flotte kameraet. Vi tar en ting om gangen…». Men ubegripelige tekniske manualer skrevet for og av ingeniører har jeg ikke sans for.
    Andre har et mindre vennskapelig forhold til bruksanvisninger. Helt greit. Da kan man eventuelt bruke det får å sjekke når man står bom fast.
    Og så har vi din måte, som handler om å lære av å bruke. Og det er vel nettopp det menneskene har gjort siden tidenes morgen. Slett ingen dårlig metode. Kan muligens ta litt lengre tid, men så sitter det som regel også lengre. Enig?
    H 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s