Matriselysmåling – avansert datateknologi

Matriselysmåling er en sikker metode for å måle lyset. Trolig bruker du den allerede i kameraet ditt, for i svært mange tilfeller er matriselysmåling det beste valget. Men ikke alltid. Denne gangen handler det imidlertid ikke om hvilken lysmålemetode som er best for deg og når du bør bruke hva, men hva som skjer i kameraet ditt i de tusendelene av et sekund fra du trykker pekefingeren ned til det sier klikk.

Bildetekst: Slik ser vanligvis symbolet for matriselysmåling ut.

Har du tenkt over hvorfor og hvordan dine bilder i all hovedsak blir korrekt eksponert? Grunnen er enkel: Et moderne digitalkamera er en utrolig avansert og spesialisert datamaskin. Her er litt av forklaringen. Gjør deg klar for et teknologisk mirakel.


Bildetekst: Fotografering i en konsertsal eller tilsvarende kan være vanskelig, spesielt hvis scenen er kraftig opplyst og salen er mørklagt, og du gjerne vil ha med litt av salen. Her kan artistene fort bli overeksponert siden lysmåleren beregner inn store mørke flater.

Også i kompaktkameraer
Hovedregelen er klar: Jo dyrere kamera, jo mer av alt, og jo bedre av alt. Det gjelder også lysmåling. Det jeg her skriver om handler derfor i første rekke om de mer påkostede speilreflekskameraene. Men mange produsenter benytter prosessorer (dvs. «datamaskiner») fra de dyrere kameraene også i de litt mer avanserte kompaktkameraene – i større og mindre grad. Det er blant annet dette Canon har scoret stort på i sine litt dyrere kompakter opp gjennom årene.

3D RGB
I min Nikon-verden kalles lysmålingen på de mer avanserte speilreflekskameraene for 3D RGB Color Matrix Meter. Høres det fjongt ut? Virkeligheten er enda bedre.

30.000 bilder
Når du sikter på motivet ditt og trykker av (og det skjer mens du trykker ned utløseren), sjekker kameraet lysverdien til 51 ulike punkter i bildet i forhold til fargene rød, grønn og blå. Deretter sjekker kamera hvilke felter som du fokuserer på, og antar (ikke helt uten grunn) at dette er viktige punkter i bildet (her kommer 3D-en inn). Deretter freser datamaskinen i kameraet gjennom en innebygget bildebank på 30.000 bilder (ja du leste riktig), for å se om de målingene som kameraet har gjort i de 51 punktene og i fokusområdet stemmer overens med noen av bildene i denne datareferansebanken. Det er stor sjanse for at kameraet gjør nettopp det, og i så fall vet datamaskinen i kameraet om lag hvilket motiv det dreier seg om og beregner eksponeringen ut fra antatt motiv og hvor mye lys kamera har målt. Så tas bildet. Puh!

Imponert? Ja, det har du all grunn til.

HDR light
På toppen av alt har mitt Nikon en funksjon som heter Active D-Lighting, hvilket på en måte er en snill form for HDR (High Dynamic Range). Denne kan være av eller på i ulike grader. I bilder med høyt dynamisk omfang, dvs. både kraftig høylys og dyp skygge, blir skyggepartier lettet litt opp, og høylys dempet litt, slik at det blir tegning i skyggepartiene og man unngår at høylysene blir blåst ut. Denne funksjonen har lenge vært et tilbud som en bildebehandlingsløsning etter at bildet var tatt. Men på de dyrere kameraene (og det har selvsagt noe å gjøre med kraftigere prosessorkapasitet og raskere prosessering) er denne funksjonen tilgjengelig i det man tar bildet. Altså nok en grunn til å la seg imponere.

Tenk over det neste gang du trykker på utløserknappen!

Bildetekster: Her er et helt problemfritt motiv for lysmåling med matriselysmåling.

Bildetekst: Her vil kameraet forstå at det nærmeste området, dvs. det som er i fokus, er et viktig område som også bør være korrekt lyssatt.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s