Sjekk grundig før du kjøper nytt kamera

Enten du skal kjøpe et lommekamera til et par tusenlapper, eller du skal investere i et dyrt systemkamera, er det lurt å sjekke grundig slik at du gjør et best mulig kjøp ut fra dine behov og din lommebok.
Det er ikke enkelt å velge kamera, for utvalget er enormt, og ifølge reklamen kan det se ut som om alle er verdens beste. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Bildetekst: Omtale av gamle gode D7000 på nettstedet prisguide.no

De fleste fotomagasinene har sammenlignende kameratester, dvs. at de lager en rangering mellom like kameraer innenfor sin gruppe. For folk flest er dette stort sett til å bli klok av. Det er greit å få vite at kamera A tar skarpere bilder, har mer vidvinkel og er rimeligere enn kamera B. Men som alltid er det greit å lese premissene for testen og se om disse er sammenfallende med ditt behov. Er det for eksempel viktigere for deg å ha en brukbar vidvinkel (noe som på kompaktkameraer er dyrt og komplisert) enn å ha en kraftig tele (noe som er forholdsvis enkelt og rimelig), så er det selvsagt dette som du skal se etter.

Enkeltstående kameratester bør man oftest ha litt erfaring for å vurdere, ettersom det ofte er viktigst å legge merke til hva som ikke står omtalt.  (Artikkelen fortsetter under bildet)

Bildetekst: Meget grundige tester av kameraer og linser på dpreview.com

Ikke avis-tester
Testene i de beste av disse fotomagasinene er det absolutt verd å låne øret til. Derimot leser jeg aldri kameratester i aviser eller data-magasiner, da jeg opplever at de såkalte testene ofte er temmelig overfladiske. Det er for eksempel en verden av forskjell i en «test» på noen få linjer og en femmer på terningen i en tabloid-avis og en 12 siders omtale med grundige tester i Digital Photography Review. Du kan også finne sammenlignende tester på enkelte nettsteder, eller at du velger ett foretrukket kamera og så lister nettstedet opp for deg mulige alternativer. På norske akam.no finner du gode tester.

Venneråd
Så kan du alltids spørre venner og kjente om råd, men siden «alle» tilsynelatende har verdens beste kamera, kan nok en del av rådene være mer villedende enn veiledende.
Det hender jeg blir spurt om valg av kamera. Ikke sjelden handler det om hva som er best av Nikon eller Canon. Hvis det dreier seg om kompaktkameraer, hender det ofte jeg verken svarer Nikon eller Canon, for her finnes det nå utrolig mye bra å velge mellom.

Se og vurder selv
Da opplever jeg at det enklere med speilreflekskameraer. Hvis man starter på null (dvs. ikke har flere linser av ett merke), så bruker jeg ofte å be folk gå innom en forretning som selger kameraer, og simpelthen se hvilke av de to man liker mhp. design, størrelse, vekt, osv. For selv om jeg har fotografert med Nikon siden 1970, over 40 år (og fortsatt kan bruke linsene fra den gang), så er de to systemene for de fleste om lag like gode. Velutstyrte Elkjøp-butikker kan ha bra utvalg, men er du i Oslo anbefales FotoVideo i Møllergata. Her få du se og ta på det aller meste. Her er også prisen den samme i butikken som på nett, men det kan jo uansett være smart å sjekke priser på nett (Tips: skygg unna ukjente nettbutikker som er langt rimeligere enn de mer kjente).

Dypdykk
Sammenlignende tester kan være en grei måte måten å foreta en bred vurdering. Når du så har funnet noe som ser greit ut, kan det være smart å dykke litt ned i dybden. Dvs. lese litt mer om hva dette kameraet kan gjøre for deg, eller ikke. Rent generelt er det greit å Google på for eksempel kamerabetegnelse og søkebegrepet «test» eller «rievew» (og så lese med den samme grunnleggende skepsis som alt annet på nett). Problemet kan være noen faguttrykk her og der, men søker du på nett finner du svaret.
Som et enkelt og ryddig kompromiss mellom det grundige og det informative finner vi omtaler og testbilder på det svenske nettstedet cyberphoto.se. Det er verd et nettbesøk for å få info og skaffe seg en viss oversikt.

Det amerikanske nettstedet Digital Photography Review er nevnt. Her er svært grundige tester av både kameraer og linser.
Jeg har også svært god nytte av til dels svært omfangsrike brukererfaringer på amerikanske Amazon.com. For et kamera som Nikon D7000 finner du for eksempel for øyeblikket nesten 500 bruker-tilbakemeldinger. Og her får du meningene til alt fra nerder til de som slett ikke er det. Og selvsagt noen særinger.

Sjekk prishistorikk
Og når man har funnet noen kandidater, gjelder det å sjekke beste pris. På eksempelvis prisguide.no kan du se hvilke nettbutikker som selger til hvilken pris. Men ikke minst kan her du se på pris-historikken, om et kamera prismessig er på tur ned eller opp, eller om det ligger stabilt. Nyttig sak. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Bildetekst: Det er greit å se prisutviklingen på et kamera over tid.

Her er mine foretrukne nettsteder når jeg er på jakt etter nye kameraer.

Har du foretrukne nettsteder om du vil dele med andre, så legg gjerne inn tips i kommentarfeltet her på bloggen.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s