Vis frem bildene dine

Fotograferer du kun for skrivebordsskuffen eller familiealbumet? Synd, for jeg ganske sikker på at noen av bildene dine vil ta seg fint ut i stort format på veggen! Det er blitt så enkelt og rimelig å produsere store bilder at du godt kan planlegge en «fast utstilling» med bytte av bilder med jevne mellomrom.

Bildetekst. Tre kvadratiske bilder ved siden av hverandre innrammet på veggen eller i en reol. Kunne det være noe?

Hva trenger du?

  • To-tre pene og greie fotorammer som du enkelt kan skifte bilder i.
  • Noen kvalitetsmessig gode bildefiler med fine motiver. Disse sender du over til en lab og får printet i samme format som rammene, slik at du enkelt kan skifte.

Rammer: I de fleste interiørbutikker får du kjøpt store bilderammer. Men sjekk med ulike laboratorier hvilke format de anvender. Det er bra dumt å kjøpe 50×70-rammer hvis bildene du får fra labben bare er 50×60 cm. Selv bruker jeg laboratorier som leverer standard 50×70 cm og har selvsagt tilsvarende rammer. Enkelt og greit. Pris for rammer inklusive glass ca. 200 kroner pr stk.

Bilder: De fleste moderne digitalkamera av noenlunde kvalitet leverer i dag bildefiler som rent teknisk som går helt greit å få forstørret opp i f. eks. 50×70 cm. Dermed gjenstår det bare å finne frem bilder med motiver du liker. Og skal du henge opp f.eks. tre bilder ved siden av hverandre, er det jo greit å se at bildene fungerer sammen, enten ved at de har samme fargetone, likt motiv, eller lignende.
De fleste laboratorier lager ekte fotokopier bare opp til ca. 20×30 cm. Alt over her er skrevet ut på printere, altså med bruk av fargeblekk. Kvaliteten varierer nok en del, men den er stort sett svært god, og trolig godt nok for de fleste med normale kvalitetskrav. Prisen på en vanlig postordrelab varierer fra 100 til ca. 200 kr. pr stk. Det er naturlig å anta at du får litt mer kvalitet for 200 kroner enn 100 kroner, men kanskje ikke dobbelt så mye. Valget er ditt.

De med spesielle ønsker og kvalitetskrav vil nok uansett sørge for å ha en kalibrert skjerm, kjøre sine RAW-format-bilder gjennom Photoshop eller tilsvarende, osv.  For de fleste andre er det stort sett bare å sende inn sitt jpg-bilde og foreta eventuell korrigering av størrelse mens du er i bestillings-programmet til laboratoriet.

Vær obs på at noen labber kjører alle bilder inn i en prosess der farger blir litt mer mettet, og der man kjører på med oppskarping av bildene for å få mer «smell» i dem. Sikkert OK for de fleste, men hvis du har gjort bildet ditt helt ferdig i et bildebehandlingsprogram, kan det hende at denne lab-oppskapringen blir i meste laget. Velg da en lab der du kan unngå automatisk oppskarping.

Har du ikke mer veggplass, sier du? Vær obs på at IKEA lager en reoltype der man kan bestille «bilde-dører» i format ca 60×60 cm, altså egentlig rammer av aluminium og glass med hengsler. Det kan være et greit alternativ.

Hva med jobb? Alt for mange har grå og kjedelige kontorer. Ikke mitt. Her henger det fire egenproduserte bilder i format 50×70 cm i glass og ramme (samme opplegg som ovenfor), og jeg har til og med et antall spotlights med korrekt fargetemperatur for å lyse rett på bildene. Neon-rør i taket er ikke spesielt stemningsbefordrende. Og litt hyggelig skal man ha det! Bare et tips.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

2 kommentarer om “Vis frem bildene dine”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s