Digital inngang til fotohistorie?

For noen kan digitalisering av farfars gamle album, eller lysbildene på loftet være inngangsporten til en gryende interesse for fotohistorie i sin alminnelighet. Det er en spesiell opplevelse å kunne studere et lite 5×5 cm bilde fra gammelt familiealbum på en stor PC-skjerm etter at det er skannet. I bokstavelig forstand kommer man nærmere og mer innpå detaljene – og ofte til sin egen fortid.

Bildetekst: Bjørnfjell stasjon, påske 1985. Bildet er skannet fra et 35 mm dias med en Epson planskanner.

Denne ukes blogg-artikkel handler om hvordan man enkelt og greit kan digitalisere papirbilder og dias, men du finner ikke artikkelen her. Du finner den derimot på Norges største nettsted for foto-nerder av alle kalibre: www.foto.no.
Det er en enkel og overordnet innføring i digitalisering av samlinger, med hovedfokus på at dette er lett å få til og rimelig – og at man med digitale bildefiler kan dele bilder på en enkel måte med familie og slekt – men også for eksempel med sitt lokale museum.

Her er lenke rett til artikkelen.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

3 kommentarer om “Digital inngang til fotohistorie?”

 1. Hei Harald, jeg samler på gamle familiebilder og ønsker å digitalisere dem. Har etterhvert særlig mange av de små «samlekortfotoene». Jeg har verken dias eller negativer som skal digitaliseres, men vil gjerne få scannet papirfotoene i en slik kvalitet at de bla kan anvendes i en trykt familiebok med tiden. Lurte på om du kunne anbefale en scanner til meg da jeg er veldig i tvil om hva jeg behøver. Mvh Kjetil

  Liker

 2. Hei. Både Epson og Canon har gode skannere. Jeg har mest erfaring med Epsons skannere, og har også et bestemt inntrykk av at Epson er «konge på haugen», spesielt med sine toppmodeller. Du har nokså greie behov (kun refleks-skanning), men jeg ville vel trolig valgt en rimelig skanner med dias-topp, slik at du har muligheten hvis du skulle få et dias, eller ønske å skanne negativer en vakker dag.
  Trolig vil en Epson V600 gjøre nytten, og vel så det: http://www.prisjakt.no/product.php?p=500974. Pris ca 2000 kroner. Epson har også god og begripelig programvare (ofte følger Silverfast med i pakken, men det er etter min mening ingen grunn til å bruke denne siden Epsons egen programvare er mer enn god nok).
  Og et tips til: Når du først skanner, så sørg for å skanne til museums-standard selv om filene blir store.
  Lykke til.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: