Feriefoto: Ikke glem detalj-bildene

Skal du ut å reise i sommer? Her er mitt fotografiske sommer-tips: Ikke glem detalj-bildene.

Det er fort gjort å la seg blende av de store vyene på steder man kanskje ikke ha vært før. Du skal selvsagt ta slike bilder også. Men hvis noe av hensikten med fotograferingen er at du på en eller annen måte kan lage en bilde-historie, noe du kan vise til andre slik at de også kan få et visuelt inntrykk av drømmeplassen, så kreves det noe mer enn bare oversiktsbilder. De blir også utrolig kjedelig å se på i lengden.

For husk at de som skal se bildene har ikke vært der, de har ikke kjent varmen, smakene, luktene. De må bare forholde seg til bildene dine, og da er bilder av mange folk på stranda og oversikt over den koselige lille landsbyen, greie nok. Men ikke bare det.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Bildetekst: Her er tre Hellas-bilder i en liten serie: Et oversiktsbilde, et bilde av fiskebåter ved kai  – og et detaljbilde av  en skål med gresk salat (så vanvittig god som den bare kan være i Hellas). Alle bildene er nødvendige for å fortelle hele historien. Men hvilket bilde husker du beste etterpå?

Detaljer og utsnitt
Dukk ned i detaljene. Ta bilder av solkremflasken som ligger oppå badehåndkledet og med en liten flik av sanden, ta bilde av den gode salatbollen som bare smakte himmelsk, eller en detalj av vinflasken på restauranten, osv. Da drar du seeren inn i en verden som det er lett å forholde seg til, uten alt for mange forstyrrende elementer.
Jeg husker godt hva en TV-produsent i NRK fortalte meg en gang. Han jobbet blant annet med å lage matprogrammer: -Mye av hemmeligheten ligger i de nære detaljene. Ingen har i virkeligheten sett en tomat som fyller hele TV-ruta. Men får du se det, kommer også smaksopplevelsen nærmere.

Stikk-bilder i en bildeserie
Detaljbilder er også perfekte som såkalte «stikk-bilder» i en bilde-serie. Eksempel: Du har vist bilder fra hotellet, og nå skal du vise bilder fra et annet sted. Putt nå inn et par bilder av speilet på bilen dere kjører i, en del av et kart, rattet, en del av hjulet med, o.l. Med andre ord den visuelle knaggen som forteller de som ser på at – jo, vi kjørte faktisk med leiebil dit – uten å måtte fortelle det.

Få med deg oversikten. Men ikke glem detaljene.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s