Arven etter Tsjernobyl

Jeg har lenge tenkt på å vise deg Magnum-fotograf Paul Fuscos bilder fra barnehjem i Hviterussland for barn med ulike og alvorlige skader etter Tsjernobyl-ulykken. Opprinnelig hadde jeg tenkt å vente til en noenlunde fredelig periode der ikke så å si hver eneste Dagsrevy er stappfull av elendighet. Men da får jeg visst vente. Dessverre. Her kommer Fuscos bilder. Nå er du advart.

26. april 1986 gikk det aldeles galt i reaktor 4 i den atomdrevne kraftstasjonen i Tsjernobyl. Resultatet ble et teknologisk mareritt. Selv i Norge, mange mil unna, fikk vi merke konsekvensene. Hva med de som bodde og fortsatt bor adskillig nærmere?

Magnum-fotograf Paul Fusco ønsket å fotodokumentere «arven fra Tsjernobyl», og oppsøkte barnehjem i Hviterussland. Her er barn med ulike former for skader som en direkte og indirekte konsekvens av radioaktiv stråling etter nedsmeltingen av reaktor 4.

Det ble et rystende møte. Det som skulle være en kort reportasje, ble et prosjekt over lang tid. Det hele fortelles på en stillferdig men svært gripende måte. Fuscos bilder spenner fra det triste til det groteskt marerittaktige.  Jeg kan ikke huske noe som på en så sterk måte har formidlet hva atomkraft på avveie kan medføre.

Klikk på lenken her hvis du vil se denne Magnum-reportasjen. Bare husk å klikke «Play» når de første 5-6 introduksjonsbildene er over.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s