Når du skal jobbe med bilder på en PC trenger du en skjerm som du kan stole på. Det betyr blant annet at det du ser på din skjerm, bør være tilnærmet likt det andre kan se på sine skjermer hvis du sender bildet fra deg, legger det på nett, eller tilsvarende.
Til hverdagsbruk går dette som regel greit. Da kan man klare seg med den tusenkroners-skjermen som fulgte med PC-en, eller skjermen på din bærbare. Men skal du jobbe seriøst med bilder, dvs. lage store bilder, selge bilder for publisering, osv., da vil det være smart å anskaffe en skjerm som er god nok, og i tillegg kjøpe et fargekalibreringsverktøy.
Ingen av delene er vanskelig. Men det koster noen kroner.
Bildetekst: Spyderen i arbeid på min Dell-skjerm. I dag er skjermkalibrering enkelt.
Skjerm
Da jeg kjøpte min siste stasjonære PC var den i utgangspunktet spesiallaget for bildebehandling. I tillegg spekket jeg den med mine ønsker blant annet for lagring. Men leverandøren hadde foreslått en alt for dårlig skjerm. Den forsvant derfor ut døra (via FINN.no) etter kort tid.
Jeg sjekket grundig hva andre fotografer hadde erfart. Blant annet leste jeg mye på diskusjonsfora på ulike nettsteder. Andres erfaringer kan være gull verd. Svært mange foreslo den gang (for om lag ett års tid siden) en skjerm fra Dell. Den er lyssterk så det rekker og den har en perfekt innsynsvinkel. Det betyr at du ser bildet like fargekorrekt nesten uansett hvordan du tilter skjermen eller om du ser fra sidene. Dette er viktig! Hvis du for eksempel ser på skjermen til en rimelig bærbar PC, vil du raskt oppdage at bildet endrer seg dramatisk avhengig om du ser litt ovenfra, rett foran eller litt nedenfra. Kanskje kan du klare å korrigere farger på en slik skjerm, men hvor lyst og mørkt bildet skal være vil være et sjansespill.
Min skjerm heter Dell UltraSharp 2711. Den er på 27 tommer (og bør ikke være en tomme mindre!). Jeg ser at den fortsatt finnes på markedet og i dag koster knapt 5000 kroner. Flere av mine fotovenner har maken og alle er fornøyde. Men det kommer stadig nye gode skjermer, så hvis du seriøst vurderer å skaffe deg en god monitor: Sjekk på nett eller legg ut eget spørsmål for eksempel på foto.no.
(Jeg sier bevisst ikke noe om Mac-brukere her. Både fordi jeg ikke kjenner Mac-verdenen, men også fordi jeg har en ekkel mistanke om at Mac-skjermer er meget godt tilpasset fotobruk).
Kalibrering
Selv min fabrikk-kalibrerte Dell U2711 vil endre farger over tid. Sammen med skjermen kjøpte jeg en enhet som kan kalibrere skjermer. Jeg valgte en enkel liten sak: Datacolor Spyder 3. Den koster ca. 800 kroner. I gamle dager (for tre-fire år siden) var skjerm-kalibrering bortimot en jobb for dataingeniører. I dag klarer du dette selv og uten problemer: Når skjermen er varm og god, starter du en liten programsnutt, henger en «edderkopplignende» dings (hvorav navnet Spyder) på anvist sted på skjermen, klikker OK, og så tar du deg en kaffekopp. I mellomtiden sender programmet ulike fargetoner til spyderen, og maskinen lager nå en fargeprofil som er tilnærmet perfekt. For de fleste holder det å lage en slik fargeprofil en gang i måneden (du får selvsagt beskjed når det er på tide).
Med en god og fargekalibrert skjerm kan du føle deg nokså sikker på at de bildene du sender fra deg, enten til en kunde eller til en lab, vil være lik de du senere ser på trykk eller får sendt hjem for å henge på veggen.
(Jeg sier her ikke noe om utskrift på egen blekkskriver. Det kan være litt mer komplisert, og krever en egen artikkel. Minst.)
- Test av Dell U2711
- Test av Spyder 3 (en tilfeldig valgt av ganske mange tester)
- Oppdatert januar 2016: Her en oversikt fra et engelsk fotomagasin over gode skjermer til foto bruk. Greit å se at Dell 2711 fortsatt henger med.