Hvordan dele bildene dine med andre

Hvis du har lyst å vise frem bildene dine til venner, kjente – og eventuelt andre fotonerder, så er mulighetene store. Det er lenge siden vi viste lysbilder på skjerm – eller for den del sendte bildefiler som epostvedlegg. I dag handler det om å legge ut bildene på et fotonettsted. Det er effektivt og enkelt. Det er også enkelt å sende mange og store bildefiler direkte til en eller flere mottakere.

Flickr
En av de mest populære bildevisningsstedene på internett er Yahoo-tjenesten Flickr (se bilde under). Det kan muligens være litt plundrete å komme i gang, men deretter er det svært enkelt å laste opp, legge til kommentarer og velge det albumet du vil plassere bildene i. (Plages du, spør en fjortis!).
Med bildene på plass kan du ganske enkelt sende Flickr-adressen til de albumene du vil vise frem til de du ønsker skal se på bildene. Her kan man se bildene enkeltvis med kommentarer, som slidesshow, osv.
Med denne løsningen har du en viss kontroll med hvem som ser på bildene dine. Dette kan jo være smart dersom du for eksempel er på ferietur og tar mange personlige bilder, mest egnet til familiebruk. Men husk at alt som ligger på nett er søkbart og dermed i prinsippet er åpent for hele verden.

Bildetekst: Under en rundreise i India nylig la jeg ut mange bilder på Flickr, med lenke hit fra reisebloggen.

Facebook
Hvis du tar bilder som du mener godt kan vises for «all verden», kan du legge ut bilder i bildemodulen til Facebook. Da må du regne med at bildene kan bli sett av mange, men det er vel litt av hensikten hvis du bruker denne tjenesten.

Blogg
En annen mulighet er å lage seg en blogg hos eksempelvis Blogger eller WordPress, og legge ut bilder og annen informasjon her. Begge er gratis hvis du begrenser antall bilder, mens du kan kjøpe deg mer plass. Dette er en fin måte å vise bilder på. Du kan sende blog-adressen til de du ønsker. I alle fall på WordPress kan du krysse av dersom du ønsker at søkemotorene skal holde seg unna, men igjen: Internett er en offentlig kanal.

Fotonettsted
Fotografen (med stor F) kan også delta på fotonettsteder, der bildene dine blir sett av mange. På www.foto.no kan du legge inn bilder, bildeinformasjon, teknisk informasjon og kommentarer, og få kritikk og synspunkter på bildene dine. Det kan være smart, dersom du ønsker å få kritikk for å bli en (enda) bedre fotograf.

Eget nettsted
For noen kan det være lurt å opprette et eget bildenettsted, for eksempel hvis du vil lage en «reklameplakat» som viser jobber du har gjort, eller om du vil selge bilder fra arkiv. Jeg betaler noen få hundrelapper i året for å ha et norsk domene, samt om lag 50 dollar for å legge bildene mine ut på et amerikansk nettsted. Når noen klikker på mitt norske nettsted www.infoto.no så rutes de rett over til USA og til SmugMug der bildene mine ligger. Her selger jeg bilder til reklamebyråer og andre profesjonelle bildekjøpere.

Filemail
Av og til har du kanskje behov for å sende store og/eller mange bildefiler til noen du kjenner. En del e-postsystemer har klare begrensninger med hvor store fil-vedlegg som tillates. Da er det lurt å bruke en tjeneste som for eksempel www.filemail.com. Det er enkelt å laste opp og hente ned. Filemail koster nå noen kroner, og prisen avhenger av volum, men du kan prøve tjenesten gratis i 14 dager. Et gratis alternativ er WeTransfer (som også finnes i en betalbar versjon) 

Bildetekst: Filemail er en enkel måte å dele store bildefiler på. (Klikk på bildet for å se det i full størrelse)

Dropbox
Merk deg også tjenesten www.dropbox.com. På nettstedet finnes en god demo som forklarer hvordan denne tjenesten kan fungerer. Du laster opp de bildene du ønsker å dele til en server «in the sky», og så gir du mottakere tilgang til denne boksen. Etter en enkel påloggingsprosedyre vil dere nå kunne dele disse filene. Når man logger på sin internett-tilkoblede maskin, oppdateres mappen automatisk ned til egen PC. Dette er et genialt system som jeg bruker mye. Jeg jobber på fire ulike PC-er, og ved å bruker Dropbox-systemet vet jeg at jeg alltid jobber med siste versjon av et dokument, eller at bildemappa «in the sky» alltid er oppdatert. Trenger du mer plass, koster det ikke all verden.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: