Jo større bildebrikke – jo bedre bilder

Visste du at en standard bildebrikke på et kompaktkamera bare er 6,2 x 4,6 millimeter? Det er mye mindre enn lillefingerneglen din. Likevel kan det bli imponerende gode bilder, spesielt når det er godt med lys.
Proffene bruker imidlertid kameraer med mye større bildebrikker. Det er ikke uten grunn. Store bildebrikker gir bedre bilder på alle mulige måter, både med hensyn på bildestøy og detaljrikdom.

Bildestøy
Bilder tatt med små bildebrikker kjennetegnes ved at de har større eller mindre grad av bildestøy, selv ved moderate ISO-verdier. Man ser det spesielt i rolige flater, som i en blå himmel. Forstørrer du bildet kraftig på skjermen din, ser du at det er fullt av små og større ujevne mønstre og prikker her.   Mitt Canon G9 (et kompaktkamera for «proffene» – sa reklamen i alle fall den gang) gir etter min mening ikke brukbare bilder over 400 ISO. (Men mange vil nok mene at det holder selv 800 ISO til 10×15 kopier i familiealbumet og vel så det)
I tillegg kjennetegnes bilder fra små kameraer og dermed små bildebrikker også ofte av dårligere skarphet og generelt svakere oppløsning. Går vi opp noen hakk oppover, til kameraer med f eks APS-C bildebrikke, så vil svært mange av disse svakhetene være borte.

Det er på mange måter logisk at det er slik. Du ser det selv når du studerer illustrasjonen her: Det er mer plass til detaljert informasjon på 370 kvadratmillimeter (Nikon APS C) enn det er plass til på 25 kvadratmillimeter (kompaktkamera).
APS-C er et format som lenge har vært populært og nærmest enerådende innenfor et visst segment. Bildebrikken ca. 23×15 mm. Nikons versjon er litt større, mens Canons er litt mindre enn dette.

Fullformat
For ikke lenge siden begynte det å komme kameraer ned i «seminproff-klassen» med såkalte fullformat-bildebrikker, for eksempel Nikon D700. Med fullformat menes en bildebrikke som er like stor som negativene i de analoge filmbaserte 35-mm kameraene vi brukte i riktig gamle dager (netto bildestørrelse på 36×24 mm).

En fullformatsbrikke er 864 kvadratmillimeter, og har altså mer enn dobbelt så stor bildebrikkeflate som APS C. Bildene blir deretter, ikke minst med tilnærmet fravær av bildestøy selv ved ekstremt høye ISO-verdier.

35-mm format
Det er lenge siden vi fotograferte med film, men vi har fortsatt å bruke 35-mm-formatet som målestokk for linser. Under spesifikasjonen til et kompaktkamera kan det stå: «Brennvidde tilsvarende 35 mm kamera: 28-200 mm». Etter hvert finnes det ganske mange ulike bildebrikke-formater, og da er det enklere å benytte dette i stedet for å oppgi antall mm på linsa på kamera, og så oppgi en omregningsfaktor.  (Det er greit nok for Nikons APS-C med en faktor på 1,5, men langt verre med små kompaktkameraer med en faktor på 5,6!).
Etter hvert har det kommet mange nye formater. Mest kjent er kanskje Micro fourthirds som blant annet brukes av Panasonic og Olympus. Helt nytt er Nikons CX-format. I den øvre delen av skalaen har vi lenge hatt PhaseOne med sitt mellomformat, dvs. en brikke på ca. 54 x 40 millimeter. Da snakker vi om store fysiske størrelser, enorme filstørrelser og nesen like høye priser.

I dag er reglen: Jo større, jo bedre. Trolig vil den ha mye for seg i årene fremover. Men med det tempoet vi har sett i å fremskaffe støysvake og gode bildebrikker også i mindre formater, så er ingenting sikkert. Og kanskje kommer det en vakker dag helt nye teknologier som fullstendig kan snu bildebrikke-tenkingen på hode.

Illustrasjon er hentet her.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s