Elliot Erwitt – en mester

Noen fotografer skaper kunst. Andre dokumenterer virkeligheten, og ferdig med det. Og så er det noen fotografer som knipser en stykke hverdagslig aktivitet akkurat i det avgjørende øyeblikket, og som gjennom kombinasjonen av perfekt timing og virkelighetsutvelgelse, opphøyer en dokumentarisk hendelse til ren og skjær kunst.

Det er her Elliot Erwitt befinner seg. Jeg har lyst å vise deg noen av hans bilder. Hvis du liker dem, prøv å se hvilke teknikker han bruker for å observere og å være på rett plass og med kamera i rett posisjon. Kanskje, jeg sier kanskje, kan du få til noe lignende. Hvis du er flittig og øver.

Elliot Erwitt er født av italienske foreldre i 1928. De ble, som så mange jøder i Europa, tvunget til å emigrere til USA da det ble for utrivelig her. Han er fortsatt høyst oppegående og blant oss. Han var blant annet en av hovedattraksjonene på fotofestivalen Nordic Light i Ålesund for et par år siden. Litt før der igjen kunne man se noen få av hans fantastisk morsomme hunde-bilder på veggene til Perspektivet Museum i Tromsø. Perspektivet samarbeider med Magnum.

Liker du bildene hans, vil du kanskje få lyst til lese mer og se mer om hans fargerike historie og fantastisk flotte, morsomme, ironiske og «på kornet» sorthvitt-flotte bilder. Erwitt har fotografisk sett gått en lang og erfaringsrik vei, og blitt influert av mange av ikonene i moderne foto, alt fra Edward Steichen og Roy Stryker til Robert Capa. Du finner en del informasjon om Elliot Erwitt på internett.

 

Her er hjemmesiden til fotografen, også de spekket med hans bilder. Du finner også en del interessante bildeserier og intervjuer på YouTube.

Her er for eksempel en herlig liten filmsnutt der EW viser bilder og kommenterer, på sin sedvanlige tørrvittige måte. Denne du få med deg!

Jeg kjøpte for litt siden ei fotobok om Erwitt på Ark på Egertorget i Oslo (men jeg finner den nå ikke på nett-bokhandelen). Det er en rimelig A6-paperback fra Thames & Hudson. Du kan imidlertid kjøpe den hos Amazon fra England her. (Og skal du først bestille fra Amazon, sleng med boka om Henri Cartier-Bresson i samme serie).

Enjoy!

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

%d bloggere liker dette: