Bruk «juleknappen» for å få gode julebilder

Det tas mange bilder i jula. Ikke alle er like fornøyd med resultatene etterpå. Riktignok har mange moderne kompaktkameraer fått så mye innebygget logikk at de er i stand til å utrette mirakler. Men det kan uansett være greit å lære seg de små knepene som skal til for å få litt bedre bilder når minsten pakker opp julegavene, eller gamlefar studerer sokkene sine.

Et av de største problemene er mangel på stemning. Den dunkle varme stearinlystonen i stua blir sjelden slik på bilder. Bildet blir for blått og det blir for lyst. Hele stemningen er borte. Ofte kan man bare med velvilje ane at det er lys på juletreet. Hva er galt?

Alle kameraer har en innebygget lysmåler, og den er kalibrert for å gi et rett eksponert bilde en lettskyet dag, utendørs. Lysmåleren forstår ikke at bildet skal være passe mørkt. Det andre er at blitsen du mest sannsynlig må bruke for overhode å få et bilde, gir et ganske blålig lys, tilpasset utendørsfotografering.

Hva gjør man da? Bruk «jule-knappen» på kamera! (Let, så finner du den, alle har sin måte å gjemme denne innstillingen på, men symbolet er tilnærmet likt).  Det er et ikon med en overkropp og ei stjerne (=blits). Hvis du setter kamera i slik modus, vil kamera gjøre to ting samtidig: Det vil eksponere et tilnærmet normalt bilde OG det vil sende ut en liten blits som letter opp forgrunnen, og lage litt mer «korrekte» farger.

Du vil nå både få et varm og fint bilde av hele stua, pluss et skarpt og mer opplyst bilde av objekter i forgrunnen. Flott! Åja, men husk at det ikke er noen snarvei til Paradis. Ulempen er at den lange eksponeringen som trenges for å få et bilde av stua kan gi bevegelsesuskarphet. Derfor: Bruk enten stativ eller sett kamera på et bord eller tilsvarende. Er du lett på labben kan du kanskje klare å trykke av roooolig, men det beste er snorutløser eller selvutløser.

Har du et litt avansert kamera, kan du stille inn alt dette selv, og med enda større grad av ønsket virkning (litt mørkere bakgrunn, litt svakere blits, osv.). Dette er for øvrig også den innstillingen du bruker når du sitter på verandaen i syden og ønsker å få med både din kjære og hele strandpromenaden på bildet.

Det finnes normalt en drøss med andre innstillinger som er tilgjengelige på mange kameraer, og som kan bidra til å lage bedre julebilder. Her kommer det helt an på hvor avansert ditt kamera er. Men mange har ganske OK innstillinger. Du må bare velge bort den «gode og trygge A-en» på kameraet ditt for å få tilgang til mange menyer. Står det i A (= Auto), er mange innstillinger låst. Dette gjelder normalt også «juleknappen». Du må velge P (=program) for overhode å få tilgang til mange menyer. Husk også at bruksanvisningen er grei å ha. Har du rotet den bort, sjekk på nett.

Proffene kan de fleste knepene. De bruker vidvinkel, skrur opp ISO-verdien litt, setter blenderen på f eks 4,5, skrur ned tiden til f eks 1/30 sek (nok til at de klarer å holde kamera sånn noenlunde stille), lar blitsen (som sendes i taket eller i bakveggen) bare slippe ut et ørlite glimt for å lette opp forgrunnen. Og på den måten klarer de å gjengi julestemningen på bildene.

Og så et siste men utrolig viktige tips: Ikke start med å eksperimentere med innstillinger sent på juleaften når pakkene skal deles ut. Alt dette skal du ha testet ut i god tid i forveien, slik at du er 100 % trygg på at bildene blir akkurat slik du vi ha dem når det gjelder.

God fotojul!

OBS: Jeg har i 2014 modifisert denne artikkelen en god del.
Ta gjerne en titt på den også
.

Under her ser du kaninen Ulf som fant seg trygt til rette under juletreet, mens han spiste barnåler og nafset litt bort på el-kablene. Han trodde nok han var ute i villmarken.

Reklame

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.

%d bloggere liker dette: