Bilder i mørketiden

Det er ingen grunn til å legge bort kameraet i mørketiden. Derimot er det mange spennende motiver som venter på deg. Men du må spille på lag med naturen, ikke mot den.
Sett kamera på lav ISO-verdi (ikke automatisk ISO, for da kan kamera lage mye korn på bildene). Bilder utendørs krever som regel stativ. Bare de litt mer avanserte kameraene har mulighet for snorutløser eller tilsvarende. Men i stedet bruker du selvutløser for å hindre så mye bevegelsesuskarphet som mulig. Og så er det vanligvis bare å knipse i vei. Det vil si: Hvis bildene dine blir alt for lyse, må du kompensere eksponeringen. Skru ekponeringskompensasjonen over mot minus: Kanskje opp til -2. Husk at lysmåleren ikke vet at du skal ta mørketidsbilder. Den vil forsøke å lage dagslys av alt.
For litt siden laget jeg en liten artikkel på nettstedet www.foto.no om fotografering i mørketiden. Den finner du her.

Alle bilder trenger ikke være skarpe. Hvis motivet ditt beveger seg, sørg da for å bevege kamera i samme retning. Det kan bli spennende bilder av slikt. Du kan enten panorere som her, eller f.eks. sette deg på spark og følge objektet ditt parallelt. Nikon D300, 15-55mm/2,8: her på 38 mm, f: 6,3, 1/10 sek. ISO 1000. Har du kamera med mindre bildebrikke, vil jeg foreslå maks ISO 500 og litt større blenderåpning.

Bildet er tatt kl 10 om morgenen, 20. desember. Skal du få med både by med lys og natur rundt, er det beste å ta det i grålysningen. Bildet er nok litt blåere enn vi oppfatter det. Her har jeg brukt stativ. Nikon D300, 17-55mm/2,8, 55 mm, f:7,1, 1 sekund, hvitbalanse Auto, ISO 200.

Bildet er tatt første året det var forbudt med raketter, like før kl 24 på nyttårsaften. Tatt ovenfra som her, blir bakkefyrverkeriet nokså puslete. Men med lav kameravinkel kan du få (nesten) like spektakulære fyrverkeribilder som tidligere. Den store mørke flaten over er fint som underlag for tekst eller tittel i en trykksak eller lignende. Ofte vil bildekjøpere eller grafikere ha nøytrale flater i bilder for å kunne brukes kreativt. Bildet er selvsagt tatt på stativ og med elektronisk «snorutløser». Nikon D300, 70-200/2,8, 95 mm, f: 10, 7 sekunder, ISO 200.

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.