Lys i mørketida

De av oss som hadde ungdomstiden nedi en fremkallertank med Rodinal og Tri-X eksponert etter 12000 ASA vet hva korn er. Søndag 27. november, altså første søndag i advent, var det Lysmesse i Narvik kirke, med flott sang både fra barne- og ungdomskantoriet fremme i kirka og Kirkekoret på galleriet. Og lysmesse betyr altså «stearinlysmesse». Her fikk utstyret kjørt seg. Lys var bortimot fraværende – sett med en fotografs øyne. For de andre var det selvsagt slik det skal være. Men en moderne bildebrikke klarer altså å sope inn så mye elektroner at det blir bilder av det. Til tider mer bilder enn man ser med det blotte øye. Den største utfordringen er å balansere skyggepartier, uten å brenne ut ansiktene, spesielt til de minste med hvit krage.
Alle bildene ble tatt med Nikon D300, Nikon 18-55 f:2,8, 3200-2500 ISO, RAW. På frihånd. Og det er ikke VR på denne linsa! Gamle skyttere bommer sjelden, og pusteteknikken politi Vaage lærte bort på skytterbanen er fortsatt gull verd. I tillegg gjelder det å finne fast grunn på rekkverk og ellers.
Kamera foreslo en Kelvinverdi på ca 3350, men jeg korrigerte for stearinlys og satte den manuelt til 2200 K. Ikke så bort i veggene. Og til sist sender man en varm takk til Adobe som lager Lightroom 3. Et uunnværlig redskap som klarer å trylle bort utrolige mengder med «korn».

Som vanlig: Klikk på bilder for å se dem i stort format. Bla med piltaster på skjerm eller på tastatur.

Reklamer

Forfatter: Harald Harnang

Bakgrunn: Journalist og fotograf. Studert sosiologi og journalistikk. Tidligere arbeid: Fotojournalist i avis, reklamebyrå, informasjon/markedsføring, statlig ansatt med internettportalarbeid. Nå pensjonist, men still going med foto, tekst og web-arbeid.